Njemačka namjerava izgraditi 1.800 km plinovoda za vodik

Autor: N.D. Objavljeno: 05.12.2022. 🕜 11:49 Lokacija: Berlin (Njemačka)

Uz državnu pomoć vodik će igrati bitniju ulogu u njemačkom energetskom miksu

Njemačka namjerava do 2027. uz državnu pomoć izgraditi mrežu plinovoda za vodik dugu 1.800 km. Osim toga, tijekom faze prijelaza na zeleni vodik, izvješće predviđa da Njemačka promiče upotrebu plavog vodika i uvozi ga. Njemačka namjerava potaknuti porast korištenja vodika kako bi diverzificirala svoje izvore energije i postigla svoje klimatske ciljeve. Vlada planira udvostručiti kapacitet elektrolizatora na 10 GW do 2030., a u prijelaznoj fazi plavi vodik igra bitnu ulogu. 

Prirodni plin se pretvara u plavi vodik, koji pohranjuje emisije CO2 pod zemljom ili ispod mora. Na njega se gleda kao na privremeno rješenje, dok zeleni vodik, koji se dobiva pomoću obnovljive energije, ne može u potpunosti zadovoljiti potražnju. Ti planovi nisu naišli na odobravanje nekih ekoloških aktivista koji promiču samo zeleni vodik. 

Njemačko-norveška suradnja

Za Njemačku se razmatra cjevovod iz norveškog TSO Gassco koji bi prenosio do 4 mil. tona vodika godišnje i bio spreman 2030.. Ovisno o kvaliteti vodika, cjevovod bi mogao transportirati dovoljno vodika za napajanje 18 GW instaliranog kapaciteta, prema voditelju projekta Gassco Odd Evenu Jakobsenu

Prema procjenama energetskog diva Equinora i konzultanata Greenstata, to bi zahtijevalo 130-160 TWh snage za proizvodnju plavog vodika korištenjem prirodnog plina ili otprilike 230 TWh za zeleni vodik korištenjem elektrolizatora kapaciteta 26,5 GW u kontinuiranom radu. 

Završetak Gasscove studije izvedivosti, koja je započela ranije ove godine u partnerstvu s norveškim i njemačkim igračima, predviđen je za proljeće iduće godine. Umjesto da sami grade plinovod, operator sustava će utvrditi je li projekt tehnički i komercijalno izvediv. 

Do 2030. EU želi uvesti ekvivalentnu količinu obnovljivog zelenog vodika i proizvesti 10 milijuna tona istog. Do 2030., prema ranijoj procjeni Gassca, norveška proizvodnja vodika mogla bi osigurati kapacitet ekvivalentan 2-3 GW, ili oko 0,5 milijuna tona vodika, ili oko 5% uvoznih potreba EU-a.

TAGOVI