Nova brana na Dobri kako bi se spriječila šteta koju radi HE Lešće

Autor: N.D. Objavljeno: 28.10.2019. 🕜 11:13 Lokacija: Lešće

Obrat u "slučaju hidroelektrana" - nova brana, umjesto rušenja postojeće

Iako zahvat još nije definiran, vlasti su početkom rujna sklopile sporazum koji slobodno tumače kroz gradnju nove brane nizvodno od HE Lešće, piše Jutarnji. Njezin bi smisao bio ublažavanje razornih posljedica naglog puštanja velike količine vode za potrebe rada hidrocentrale. Hrvatske vode, HEP i Karlovačka županija nazvali su to sporazumom o suradnji na projektu poboljšanja vodnog režima uslijed rada hidroelektrane Lešće na rijeci Donjoj Dobri, a koji je uslijedio nakon brojnih žalbi stanovništva uz Dobru.

HE Lešće kao velika pogreška

Bivši pročelnik karlovačko-županijskog Odjela za prostorno planiranje Marinko Maradin izjavio je ranije medijima da je HE Lešće bila velika pogreška jer se u korito pušta 120 kubika vode po sekundi, koju korito realno ne može progutati. Kad iz HE Lešće puste vodeni val, on pred sobom nosi obalu rijeke, uništava parcele ljudi uz rijeku, a pravi razmjeri problema vide se svakodnevno, precizirao je Dubravko Mrzljak iz Netretića. U manje od sat vremena vodostaj se naglo diže i do jednog metra. Vodeni val koji dolazi je hladan, spušta temperaturu cijele rijeke, koja je prije bila ugodna za kupanje, i koja sada za to postaje neprikladna, čulo se. 

Nove i invazivne vrste

Cilj nove, nizvodne brane je zadržati postojeću namjenu izgrađenog hidro-energetskog objekta HE Lešće i kontinuiranim aktivnostima na sanaciji pojava u koritu rijeke Donje Dobre, vodnim građevinama i priobalnom području te pripremom podloga za izgradnju odgovarajućih hidroenergetskih objekata nizvodno od HE Lešće, doprinijeti optimizaciji vodnog režima rijeke Donje Dobre. Također cilj je poboljšati hidrološke, hidrauličke i geomorfološke parametre kao i smanjiti eventualne ekološke rizike, kaže se u odgovoru MZOE. 

Ekolog sa Zadarskog sveučilišta Krešimir Žganec kaže da je postojeća akumulacija postala velika ekološka bomba za cijelo područje krša jer su se u njoj pojavile dvije strane i invazivne vrste, koje imaju veliku brojnost i kojima akumulacija na Dobri služi kao žarište za daljnje širenje po ostalim stajaćicama u kršu. To su školjkaš promjenjiva trokutnjača (Dreissena polymorpha) i slatkovodna meduza (Craspedacusta sowerbii).

Zeleni: Srušite postojeću branu

Posebno skandalozan element u slučaju HE Lešće je i činjenica da je projekt realiziran na temelju zastarjele ekološke studije napravljene još u osamdesetim godinama prošloga stoljeća kada su standardi zaštite okoliša u čitavom svijetu bili znatno niži nego što su to danas. Stav Zelene akcije je da bi najelegantnije rješenje bilo uklanjanje brane i vraćanje rijeke u približno prirodno stanje. U razvijenim zemljama posljednjih je godina sve prisutniji trend uklanjanja brana tako da ovaj prijedlog nije toliko radikalan koliko se isprva može činiti, a s obzirom na zanemariv doprinos HE Lešće ukupnoj proizvodnji struje u RH, njezino uklanjanje ne bi imalo značajnijih posljedica po opskrbu električnom energijom, kaže Radanović i zaključuje: Naravno da i uklanjanje brane ima svoju cijenu, ali time bi problem barem bio trajno riješen.

TAGOVI