Pitanje priključenja na prijenosnu mrežu - jasnija pravila i rokovi

Autor: N. D. Objavljeno: 29.08.2023. 🕜 14:34 Lokacija: Zagreb
  • Dalekovod s obojenim nebom u pozadini (izvornik: Carlos Castilla / Shutterstock, 2023.)

• dalekovodi, električna energija, elektroenergetski sustavi, elektroenergetske mreže
    Izvor: Carlos Castilla / Shutterstock

Elaborat o mogućnosti priključenja traži riješeno pitanje lokacije u prostornom planu, što je mnogima škakljivo

Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS) u suradnji s Udruženjem OIE HGK održao je radionicu na temu novog zakonodavstva vezano za priključak obnovljivih izvora energije na prijenosni sustav. Kao veliki minus ističe se činjenica da se opet sva regulativa s podzakonskim propisima ne donosi u paketu, već postupno, čime se bespotrebno gubi vrijeme i stvara neizvjesnost na svim razinama.

Na prijenosnu mrežu trenutno je priključeno 885 MW, od cca 1.500 MW ukupno priključenih, a rečeno je da je trenutno u izgradnji cca. 350 MW proizvodnih postrojenja na OIE. U zakonodavnoj neizvjesnost lani nije podnesen ni jedan zahtjev HOPS-u za priključenje. U različitim fazama razvoja s nekim po starim propisima dobivenim odobrenjima HOPS-a, je čak 3.800 MW projekata, a brojni od njih se neće realizirati.  Još je uz to par tisuća MW koji će ići po novim pravilima.

 
Za EMP je potrebna lokacija

 

Fokus radionice bio je na novoj regulativi, koja je i dalje dijelom neaktivna ili manjkava, a ključno je donošenje jedinične cijene priključenja, što treba donijeti HERA-a. Na radionici je spomenuto da bi se to trebalo znati do kraja godine.

HOPS je na svom webu objavio obrasce za ovlaštenike investitora koji će od 1. rujna moći zatražiti podatke za izradu elaborata o mogućnosti priključenja (EMP), koji je prvi korak na putu prema priključku. Odabrani su ovlaštenici za izradu EMP-ova i EOTRP-ova, trenutno ih je osam,  a lista je otvorena za prijave. Po novome, u zahtjevu za EMP traži se dokaz da je prema prostornom planu dozvoljena gradnja postrojenja, što je škakljivo, jer su trenutno brojne županije u izmjenama PP-ova, koje će trajati godinu ili dvije, tako je mnogima pitanje isplati li im se bez riješenog pitanja lokacije uopće ići prema EMP-u, čije trajanje je ograničeno. U lošoj poziciji su i oni koji su zapeli s ekološkim dozvolama, koje uvjetuju dobivanje lokacijske.

 
Operativno ograničenje rada

 

Oni koji se odluče mijenjati naponske razine, morat će po svemu sudeći mijenjati energetsko odobrenje, rečeno je. Dosta je govora bilo o odredbama o operativnom ograničenju rada postrojenja, gdje je naglašeno da će to biti tema tek za sedam godina, jer će se ticati samo projekata koji do dozvola idu po novim pravilima. Investitori će dobiti točku priključenja, koja se neće mijenjati u EOTRP-u, ali on će određivati neobvezujuću procjenu mogućih operativnih ograničenja i njihovo vremensko trajanje, s obzirom na stanje infrastrukture i uvjete u mreži, mikrolokaciji itd., a HOPS će svake godine napraviti svoj EOTRP koji će biti bazno stanje.

Operativna ograničenja trajat će ograničeno, dok HOPS ne napravi potrebna pojačanja u mreži, za što ima i utvrđene rokove. U Mrežnim pravilima bit će propisano koliko će koštati trošak tih ograničenja rada, a troškove mogu snositi investitor ili HOPS.  Optimistično je što HOPS za razliku od regulative iz 2018. ima jasne rokove, koje ne bi smio kršiti jer mu prijete kazne. 

Po novome bit će moguće samo u  jednom periodu godišnje podnijeti zahtjev za dostavom podataka o stanju prijenosne mreže, a to je period od 1. do 15. svibnja. HOPS je dužan podatke dati u roku od 15 dana. Ugovor o priključenju prilično je skup, s obzirom na fazu u kojoj se donosi, komentirali su zainteresirani, a po izdavanju važit će sedam godina.

 

 

TAGOVI