Rezultati VE Razdrto – poticaj za daljnji razvoj

Autor: B. O. Objavljeno: 30.08.2023. 🕜 10:00 Lokacija: Zagreb
  • Stup vjetroagregata i rotor vjetroturbine (izvornik: Joe Goodson / Shutterstock, 2007.)

• vjetroagregati, vjetroturbine, vjetroelektrane, vjetroenergija
    Izvor: Joe Goodson / Shutterstock

Zanimljiva iskustva iz Slovenije

Uz Sunčevu i geotermalnu, energija vjetra je jedan od najčišćih izvora za proizvodnju električne energije. U usporedbi sa zapadnom Europom, Slovenija nije u vjetrovitom zemljopisnom području, iako ima dijelova s jakim vjetrovima.

Na osnovi mjerenja vjetroenergetskog potencijala, za izgradnju vjetroelektrana u Sloveniji najpogodnije su Primorska i Notranjsko-kraška.

U Sloveniji pak dolazi do problema kod postavljanja vjetroelektrana u prostor (zaštićena i ugrožena područja) i njihove društvene prihvatljivosti (zbog raštrkanosti naselja ograničen je broj lokacija u područjima pogodnim za iskorištavanje vjetroenergije, tj. gdje nema ljudi u blizini i nema problema s bukom). 

 

Male vjetroelektrane

Za lokaciju VE Razdrto utvrđena je prosječna godišnja brzina vjetra od 6,43 m/s, što omogućava rad postrojenja na nazivnoj snazi do 1800 h godišnje. Radi se o suvremenom vjetroagregatu druge generacije, tipa E-44. Visina stupa vjetroagregata iznosi 53 m, promjer rotora 44 m, a snaga 910 kW, dok je proizvođač njemačka tvrtka Enercon. 

Suvlasnik postrojenja, Aleš Pučnik smatra kako se ono prema energetskoj klasifikaciji ubraja u male vjetroelektrane. Pri tome najavljuje kako će elektrana, uzimajući u obzir mjerenja vjetra na visini 42 m tijekom 13 mjeseci, proizvoditi 1,6 GW h električne energije godišnje. Investitor je u projekt uložio 1,3 milijuna eura. 

Više o tome moguće je pročitati u članku doc. dr. Drage Paplera, koji je objavljen u aktualnom broju stručnog časopisa EGE.

Na časopis EGE, koji izlazi pet puta godišnje i prati najnovija kretanja u energetici, možete se pretplatiti OVDJE.

TAGOVI