Slovenija subvencionira i forsira baterijske spremnike uz elektranu

Autor: N. D. Objavljeno: 04.01.2023. 🕜 13:19 Lokacija: Ljubljana (Slovenija)
  • Sunčana elektrana (fotonaponski sustav) na krovu kuće (izvornik: Michael Yeoman from Pixabay, 2023.)

• sunčane elektrane, fotonaponski sustavi
    Izvor: Michael Yeoman / Pixabay

Slovenija je znatno smanjila iznos poticaja za samoopskrbu

Slovenski Eko fond objavio je krajem prosinca novi javni poziv za dodjelu poticaja za sunčane elektrane za samoopskrbu, koji donosi neke promjene, među kojima su ponajviše znatno manje subvencije po kW instalirane nazivne snage. Glavna novost novog javnog poziva za bespovratne novčane poticaje za fotonaponske elektrane za samoopskrbu je mogućnost ostvarivanja subvencije za baterijsku pohranu električne energije, koje se nalazi uz solarnu elektranu za samoopskrbu. Štoviše, prednosti imaju oni koji uz elektranu nabavljaju i bateriju. 

Poziv je namijenjen kućanstvima i malim poduzetnicima. Na temelju poziva, koji je objavljen 30. prosinca, poticanima će bit će na raspolaganju 10 milijuna eura bespovratnih sredstava. Za solarnu elektranu i pripadajući spremnik električne energije subvencija će iznositi 500 eura za 1 kW instalirane nazivne električne snage, ali ne više od 25% prihvatljivih investicjskih troškova. 

Izvor: Z. Pajnić
Propisuje se kapacitet baterije

Međutim, mora biti ispunjen dodatni uvjet. Naime, propisan je minimalni potrebni skladišni kapacitet (u kWh) koji iznosi najmanje 0,7 sati radaelektrane za samoopskrbu električnom energijom pri nazivnoj električnoj snazi ​​u kW. Žurnal 24.si piše da u praksi to znači da npr. solarna elektrana instalirane nazivne snage 13 kW mora imati baterijski spremnik kapaciteta najmanje 9,1 kWh jer 0,7 h x 13 kW iznosi 9,1 kWh. Primjerice, u slučaju solarne elektrane od 11 kW, koliko je prosječna snaga samodostatnih solarnih elektrana, potreban skladišni kapacitet je 7,7 kWh. Odluče li se ljudi samo za postavljanje elektrane bez spremnika, prema novome subvencije su znatno niže nego što su bile nakon prethodne koju je Eko Sklad zatvorio u ožujku prošle godine.

Subvencija sada iznosi samo 50 eura za svaki kW instalirane nazivne snage, ali ne više od 25 posto opravdanih troškova investicije, dok je prije bila 180 eura/kW. Već krajem studenoga prošle godine, kada je tamošnja Vlada uvrstila elektrane za samoopskrbu u novi Plan razvojnih programa 2022.-2025., naglašeno je da će prednost pri dodjeli poticaja imati investitori koji planiraju elektranu i ugradnju baterije. 

Opravdani troškovi

Opravdani troškovi ulaganja s PDV-om su: kupnja elektrane (bez baterijskog spremnika električne energije), kupnja baterijskog spremnika, ugradnja i pokretanje sustava. gore, ugradnja uređaja za vlastitu opskrbu električnom energijom (bez baterijskog skladištenja električne energije) i puštanje u rad sustava; troškovi pripadajućih električnih instalacija i opreme. 

Izvor: Shutterstock

Na poziv se mogu prijaviti oni koji su uređaje postavili od 1. ožujka 2022. nadalje, a uređaji već moraju biti u funkciji kada se podnosi zahtjev za subvenciju. Datumom investicije smatra se datum izvršene usluge koji je naveden na računu iz kojeg je nedvojbeno vidljivo da je ista u cijelosti realizirana. Međutim, ako na računu nije naveden datum obavljene usluge, smatra se datum izdavanja računa. 

TAGOVI