Solar Power Europe izdao preporuke za veću iskoristivost energije Sunca

Autor: N.D. Objavljeno: 05.04.2022. 🕜 08:43 Lokacija: Zagreb

Treba kratkoročno suspendirati sva davanja za priključak, smatra Solar Power Europe

SolarPower Europe objavio je što može pomoći Europi da ubrza razvoj solarne energije kako bi dosegla ukupni kapacitet od 1 TW do 2030. godine i smanji ovisnost o uvozu fosilnih goriva. Nedavne statistike pokazuju da bi cilj nekim čudom možda i mogao biti dostižan. Godine 2021. solarna energija je porasla za 34% na godišnjoj razini, jer je dodano oko 26 GW proizvodnih kapaciteta, dostigavši kumulativni solarnu snagu u EU od 165 GW. 

To je bilo 136% više od 11 GW koje je dodano u energiji vjetra i više od svih ostalih novih obnovljivih, fosilnih goriva i nuklearnih kapaciteta zajedno u 2021. U ubrzanom scenariju se navodi da bi EU blok 2022. mogao dodati 39 GW fotonapona pod uvjetom da ubrza ionako najoptimističniji scenarij, prema kojem bi se instaliralo 23,3 GW FN na krovovima i 15,7 GW neintegriranih solara ove godine. 

Rat je usporio investicije

Projekcije REPowerEU za solarno tržište idu za 525 GW za 2030., bitno ispod 672 GW, koje je industrija očekivala prije rata u Ukrajini prema scenariju business-as-usual. EU je već pozvala članice da ubrzaju primjenu fotonapona "svjetlosnom brzinom" kako bi se umanjila ovisnost o ruskim energentima, a neke procjene idu za tim da bi Europa rapidnom primjenom obnovljivaca mogla prepoloviti svoju ovisnost o tim energentima.

Dakle, da bi fotonapona bilo što je moguće više potrebno je zadovoljiti čak osam preduvjeta. Za početak trebalo bi identificirati nove lokacije za projekte koji podrazumijevaju fotonapon i pohranu energije te ustanoviti jasan EU cilj za 100 GW godišnje od 2025. EU bi trebala kratkoročno od 2022.-2024. suspendirati troškove za priključak na mrežu i razviti grid-friendly okvir za projekte u fotonaponu. Srednjoročno bi trebalo ubrzati dolazak do dozvola te od TSO-a i DSO-a tražiti otvorene podatke o stanju o mreži kao i ciljano na razini bloka ići na stvaranje strateškog plana o modernizaciji mreže. Solar Power Europe smatra da bi trebalo odmah zabraniti instalaciju kotlova na foislna goriva te učiniti gradnju fotonaponskih panela na krovovima obaveznom, kao i školovati instalatere za ugradnju. Europa bi trebala odmah ići na rješenja kao što su fotonapon u poljoprivredi, plutajuće elektrane i integrirani sustavi. 

Solarni fond za investicije

Kontinent bi trebao osigurati opskrbu fotonaponskim panelima i rijetkim metalima nužnim u sektoru (silikat, srebro, aluminij, bakar). Solar Power Europe smatra da bi Europa trebala investirati u domaću proizvodnju uspostavom milijardu eura vrijednog fonda kojim bi se potaknule privatne investicije u projekte koji su spremni u roku od šest mjeseci, eliminirale trgovinske barijere i osigurala dostupnost potrebnih metala i opreme. 

Udruga naglašava da bi Europa trebala iskoristiti sadašnji "renovacijski val" kako bi potaknula korištenje fotonapona na krovovima za 23,3 GW do kraja ove godine, olakšavajući pravila o državnoj pomoći kako bi dozvolili primjenu bespovratnih potpora građanima javnim novcem za obnovu i primjenu fotonapona. SPE smatra da razvoj fotonapona treba pratiti i razvoj baterijskih pohrana u cilju samoopskrbe kućanstava, objavio je PV Tech. 

TAGOVI