Solarna energija traži najmanja ulaganja, a najbrže stvara nova radna mjesta

Autor: N.D. Objavljeno: 01.10.2021. 🕜 12:45 Lokacija: Hvar

Splitsko-dalmatinska županija mogla bi u Prostornom planu imati 31 lokaciju za veliki fotonapon

Koliko smo spremni na pretvaranje klimatskih i ekoloških ambicija u stvarne projekte, što donosi novi zakonodavni okvir, kako riješiti razvojne, proceduralne i administrativne boljke, u kakve će projekte ulagati banke i fondovi u Hrvatskoj, samo su neka od pitanja u fokusu dvodnevne konferencije posvećene Sunčevoj energiji - 'DANI SUNCA', koja je jučer službeno započela u Hvaru, u organizaciji Obnovljivih izvora energije Hrvatske (OIEH) i Pokreta otoka. Događaj je okupio oko 200 sudionika, predstavnike ministarstava, institucija, akademske zajednice, proizvođača opreme, bankarskog sektora, investitora, županija i lokalnih zajednica, koje su u uvodnom dijelu pozdravili organizatori i domaćini. 

U taj sektor mogla bi ući nova energija jer Sabor danas usvaja Zakon o tržištu električne energije (ZOTEE) kojim se uvode novi instituti kao što su aktivni kupac i energetska zajednica građana. Shodno tome uvode se i nove energetske djelatnosti kao što su agregiranje, skladištenje energije, operator zatvorenog distribucijskog tržišta. Također, određuje se i postupak javnog natječaja za izdavanje energetskog odobrenja za novi proizvodni kapacitet, istaknuto je na konferenciji.

Potencijal treba novu snagu

Hrvatska može izvoziti i znanje i stručnjake. Želimo da sav potencijal o kojem govorimo dobije svoju snagu, želimo na jednom mjestu spojiti građane, tvrtke, industriju, povezati obnovljive izvore s poljoprivredom, bioplinom, ukazati na nove poslovne modele, potaknuti nadležne institucije, ali i širu javnost, u smjeru rješavanja prepoznatih problema“, poručila je Maja Pokrovac, direktorica OIEH. 

Stipe Čogelja, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, istaknuo je da se intenzivirala realizacija RHE Blace, a uskoro se očekuje i usvajanje prostornog plana u kojem se nalazi 31 lokacija za fotonapon. Županija sudjeluje i u projektu BLUE DEAL kojim se nastoji jačati potencijal iskorištavanja energije mora, a u osnivanje je i županijske energetske agencije. Prof. Neven Duić smatra da bi Hrvatska trebala graditi solare na krovovima, ali i plutajuće elektrane, velike solare, te stvoriti sinergiju s poljoprivredom.

U video obraćanju SolarPower Europea, direktorica tog europskog udruženja, Walburga Hemetsberger, dala je europsku sliku kada je riječ o solaru, a osvrnula se i na Hrvatsku. „Solarna energija se pokazala vrlo otpornom u ovoj pandemiji i nastavit će svoj rast. Već od 2023. instalirat ćemo više od 30 GW solara godišnje. Što se tiče Hrvatske, solarni potencijal je velik, no trenutačno Hrvatska nije među top zemljama proizvođačima solarne energije iako bi mogla biti jer vidimo veliki rast. Očekuje se rast tržišta solara od 226% u ovoj godinu i do 2025. bi se instalirana snaga trebala povećati za 871 MW, što je rast od 850% ukupnih kapaciteta. Solarna energija nije samo troškovno najprihvatljivija, ona je i najbrži kreator novih radnih mjesta. Više od pola milijuna direktnih i indirektnih poslova očekuje se do 2024. u EU-u. Također, solarna energija daje priliku i za razvijanje proizvodnje solarnih modula i ćelija u Europi. Tu Hrvatska može igrati veliku ulogu“, istaknula je direktorica tog udruženja.

TAGOVI