Svijet vrlo teško i sporo dolazi do proizvodnje niskougljičnog vodika

Autor: N. D. Objavljeno: 25.09.2023. 🕜 09:45 Lokacija: Pariz (Francuska)
  • Lindeova punionica vodika (izvornik: nepoznat)

• punionice vodika, vodik, Linde, vodikova energetika, vodikovo gospodarstvo
    Izvor: -

Otežana gospodarska situacija i otežano odobravanje potpora loše utječe na razvoj projekata u vodiku

Niskougljični vodik i dalje privlači veliko zanimanje, ali pritisci na troškove i sporo uvođenje poticaja ugrožavaju projekte, prema najnovijem godišnjem izvješću Međunarodne agencije za energiju (IEA) Global Hydrogen Review, objavljenom prošli tjedan.

Instalirani kapacitet elektrolizatora za proizvodnju vodika mogao bi se povećati s gotovo 700 MW na kraju 2022. na 2 GW do kraja 2023., pri čemu bi se polovica toga nalazila u Kini. Ako se svi najavljeni projekti, uključujući one u ranoj fazi, ostvare, kapacitet elektrolizatora mogao bi dosegnuti 420 GW do 2030., što je porast od 75% u usporedbi s pregledom IEA-e iz 2022.

To znači da bi godišnja proizvodnja niskougljičnog vodika mogla doseći 38 milijuna tona do kraja desetljeća, ako se ostvare svi najavljeni projekti. Gotovo tri četvrtine toga bit će iz elektrolizatora na obnovljive izvore energije, a ostatak iz fosilnih goriva uz hvatanje, korištenje i skladištenje ugljika.

Prema izvješću, globalna upotreba vodika dosegnula je 95 milijuna tona 2022., što je porast od gotovo 3% u odnosu na 2021. Vodik s niskim emisijama, međutim, činio je samo 0,6% ukupne potražnje za vodikom.

 
Obilje projekata

 

Izvršni direktor IEA-e Fatih Birol rekao je da, iako postoji nevjerojatan zamah iza projekata posljednjih godina, ekonomski izazovi sada će staviti na kušnju odlučnost da ostvare planirane projekte. Dodao je da je potreban veći napredak u tehnologiji, regulaciji i stvaranju potražnje kako bi se u potpunosti oslobodio potencijal vodika s niskim emisijama.

Preporuke IEA-e uključuju poduzimanje hrabrijih mjera vlada za poticanje stvaranja potražnje za niskougljičnim vodikom, uključujući kombiniranje mjera potpore s propisima, kao što su kvote.

Trenutačno, kombinirani vladini ciljevi za proizvodnju vodika s niskim emisijama iznose 27 do 35 milijuna tona do 2030., što je znatno iznad ciljeva za stvaranje potražnje, koji iznose 14 milijuna tona.

 
Potrebni su poticaji

 

U izvješću se navodi da su vlade počele stavljati na raspolaganje sredstva za podupiranje proizvodnje niskougljičnog vodika, kao što su američki porezni kredit za proizvodnju, projekti EU-a od zajedničkog europskog interesa i poslovni model u UK-u. Međutim, spora provedba programa potpore odgađa donošenje odluka o ulaganju.

Kako bi se smanjili rizici za projekte, IEA preporučuje hitnu provedbu ovih shema, kao i pomoć developerima tijekom razdoblja inflacije putem intervencija kao što su jamstva za zajmove, izvozne kreditne olakšice ili javna ulaganja u projekte. Izvješće nadalje poziva na rješavanje tržišnih prepreka kao što su licenciranje i izdavanje dozvola te na poticanje međunarodne suradnje kako bi se ubrzala certifikacija i uzajamno priznavanje certifikata za opremu.

 

 

TAGOVI