Traži se poništenje dozvola za HES Gornja Drina

Autor: N.D. Objavljeno: 30.12.2020. 🕜 12:49 Lokacija: Sarajevo (BiH)

Ustavni sud će odlučivati je li Republika Srpska povrijedila prava BiH da raspolaže svojom imovinom

Dvadeset i četiri zastupnika iz Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podnijeli su 28. prosinca Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zahtjev za rješavanje spora s entitetom Republika Srpska, koji je izazvan Odlukom korištenje HE Buk Bijela, HE Foča i HE Paunci na rijeci Drini u općini Foča, piše Klix.ba. 

Podsjetimo, Srbija i Republika Srpska potpisale su u Banjal Luci zajedničku izjavu o izgradnji tri hidroelektrane u gornjem slivu Drine: Buk Bijela, Foča i Paunci, koje će činiti hidroenergetski sustav Gornja Drina. Uz to, Srbija i RS osnovale su zajedničko ulaganje za izgradnju ove tri hidroelektrane u kojima je Elektroprivreda Srbije (EPS) većinski vlasnik s 51 posto, a Elektroprivreda RS (ERS) 49. U tom će postotku partneri financirati i izgradnju hidroelektrana. Podnositelji zahtjeva sada smatraju da su vlasti entiteta Republike Srpske povrijedile Ustav Bosne i Hercegovine i pravo države Bosne i Hercegovine da raspolaže državnom imovinom ovim aktivnostima. 

Imovina s posebnim statusom

U svojim je prethodnim odlukama Ustavni sud utvrdio da državna imovina ima poseban status, da odražava državnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Kako bi spriječili štetne posljedice koje bi mogle imati osporene Odluke, Odluke i Sporazumi, zastupnici su predložili da Ustavni sud BiH donese privremenu mjeru kojom se obustavlja primjena Odluka, Odluka i Ugovora o koncesiji za izgradnju hidroenergetskih potencijala na rijeci Drini do konačne odluke. Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u ovom slučaju, navodi se u zajedničkoj izjavi 24 zastupnika.

TAGOVI