Ulaganja u vjetroelektrane najniža od 2009. godine

Autor: B. O. Objavljeno: 31.03.2023. 🕜 10:41 Lokacija: Bruxelles (Belgija)
  • Stup vjetroagregata i rotor vjetroturbine (izvornik: Joe Goodson / Shutterstock, 2007.)

• vjetroagregati, vjetroturbine, vjetroelektrane, vjetroenergija
    Izvor: Joe Goodson / Shutterstock

Europa je u nove vjetroenergetske projekte u 2021. uložila 41 milijardu eura, a godinu dana kasnije tek 17 milijardi eura

Europa je u prošloj godini uložila 17 milijardi eura u nove vjetroelektrane. Prema podacima udruženja WindEurope, to je primjetno manje u odnosu na 41 milijardu eura koja je bila uložena u vjetroenergetske projekte tijekom 2021. godine i najniža razina investicija u taj dio obnovljivih izvora od 2009. godine, što je oštro upozorenje vladama i kreatorima politika.

Europska unija želi ubrzati gradnju vjetroelektrana kako bi ojačala svoju energetsku sigurnost i pristupačne cijene električne energije. 

Godišnje izvješće WindEuropea o trendovima u financiranju i ulaganjima otkriva kako je lani Njemačka uložila najviše u nove vjetroelektrane, a slijede ju Finska i Poljska.

To udruženje javlja kako je 17 milijardi eura uloženo u vjetroelektrane snage 12 GW u Europi, od čega na EU otpada 10 GW. Te vjetroelektrane gradit će se u nadolazećim godinama i ne smiju se brkati s već ostvarenim projektima. 

Europska unija je u 2022. godini realizirala vjetroenergetske projekte snage 16 GW. WindEurope procjenjuje kako će EU u sljedećih pet godina u prosjeku graditi 20 GW novih vjetroelektrana.

"EU treba svake godine graditi nove vjetroelektrane snage 31 GW kako bi dosegla svoje ciljeve do 2030. godine. Ali, brojevi govore drugim jezikom. Prošlogodišnja ulaganja u nove vjetroelektrane iznose samo 10 GW. U isto vrijeme padaju narudžbe za vjetroturbine, a EU gradi samo upola manje novih vjetroelektrana nego što treba. EU mora hitno vratiti povjerenje ulagača i usmjeriti novac u svoj lanac opskrbe vjetroenergijom ako želi postići ciljeve REPowerEU-a", kaže izvršni direktor WindEuropea Giles Dickson.

TAGOVI