Urbani prozumenti mogu dati ključan doprinos dekarbonizaciji svojih zajednica

Autor: B. O. Objavljeno: 01.06.2023. 🕜 12:46 Lokacija: Kopenhagen (Danska)
  • Zgrada sjedišta Europske agencije za okoliš (EEA) u Kopenhagenu (foto: BL, lipanj 2012.)

• EEA, zgrade
    Izvor: B.L.

Zbog dinamičnosti i gustoće gradovi imaju velik potencijal da postanu ogledni primjerci niskougljičnog načina života

Oko tri četvrtine ukupnog stanovništva Europske unije živi u gradovima i prigradskim područjima, a predviđa se da će se taj udio povećati. 

Gradovi su također odgovorni za velik udio emisija ugljika. Zbog dinamičnosti i gustoće gradovi imaju velik potencijal da postanu ogledni primjerci niskougljičnog načina života. Urbani prozumenti (kupci-proizvođači) mogu dati ključan doprinos dekarbonizaciji svojih zajednica, javlja Europska agencija za okoliš (EEA).

Kratko izvješće EEA 'Energetski prozumenti i gradovi' nastavlja se na nedavne napore koje je ta agencija uložila u prozumerizam, s naglaskom na izazovima i mogućnostima koje urbane sredine predstavljaju i načinima na koje lokalna tijela mogu promicati prozumerizam u svojim gradovima.

 

Energetsko planiranje

Gradovi mogu poduprijeti prozumente pružanjem prostora u javnom vlasništvu ili poticanjem drugih vlasnika privatnih zgrada ili zemljišta da ponude prostore koji se mogu upotrijebiti za proizvodnju energije koju predvode građani.

Izvor: Meizhi Lang/Unsplash

To može uključivati krovove škola, bolnica i stanova ili neiskorištena zemljišta, na kojima se mogu ugraditi solarni moduli ili druge tehnologije za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Lokalna tijela mogu ponuditi i ciljane financijske inicijative za poduzeća kojima bi se promicalo sudjelovanje građana i poticalo uključivanje javnosti u energetsko planiranje. Gradovi mogu djelovati i kao informacijski centri te doprinijeti izgradnji odgovarajućih vještina koje bi pomogle osobama zainteresiranima za ugradnju sustava za obnovljive izvore.

 

Integrirani energetski okruzi

Svaki je grad jedinstven, ali imaju i neka zajednička obilježja kojima se uspostavlja okruženje za prozumerizam, koje se razlikuje od ruralnijih područja. Primjerice, uspostavljanje prozumerizma u gradovima izazovnije je nego u ruralnim područjima zbog ograničenog prostora dostupnog za proizvodnju energije i složenijeg vlasništva nad površinama (kao što su krovovi u stambenim zgradama).

Zatim, gradovi su gušće naseljeni od ruralnih područja, zbog čega se među obnovljivim tehnologijama najčešće bira tehnologija solarnih krovova. Zbog velike gustoće naseljenosti toplinske mreže također postaju profitabilnije. A to nudi potencijal za razvoj inicijativa prozumenata povezanih s toplinskim mrežama u gradovima.

Nadalje, više ljudi živi u višestambenim zgradama, što pruža mogućnosti za zajedničko djelovanje, ali otežava koordinaciju ulaganja.

Osim toga, kratke putne udaljenosti čine gradove idealnima za upotrebu privatnih i javnih električnih vozila. Vjerojatnije je da će koncepti gradskih prozumenata biti povezani s mobilnošću.

Na koncu, gradovi mogu ponuditi mogućnosti za razvoj integriranih energetskih okruga, primjerice, ako se neka područja u gradu ponovno razviju ili se dodaju nova područja.

Proizvodnja električne energije izvan grada (proizvodnja izvan postrojenja) prozumentima omogućuje da time nadoknade nedostatak prostora.

TAGOVI