Ususret novim geotermalnim projektima

Autor: B.O. Objavljeno: 04.06.2020. 🕜 08:49 Lokacija: zagreb

Objavljeni su natječaji za četiri istražna prostora

Agencija za ugljikovodike (AZU) je početkom lipnja na svojim stranicama objavila natječaje za četiri istražna prostora namijenjena istraživanju geotermalnih voda u energetske svrhe. 

Riječ je o geografskom području Dravske potoline u kojem je dokazan značajan geotermalni potencijal. Investitorima su tako ponuđeni istražni prostori Ernestinovo (temperature vode do 165 °C), Lunjkovec-Kutnjak (do 145 °C), Legrad-1 (do 212 °C) te Merhatovec (do 150 °C), ukupne površine od 207 km2. 

Potencijal istražnih prostora je utvrđen u ranijim bušotinama nastalim za potrebe istraživanja i eksploatacije nafte i plina, što sad uvelike smanjuje rizik i troškove budućim investitorima. Treba istaknuti kako temperatura na svim lokacijama prelazi 100 °C, što je minimalna temperatura potrebna za proizvodnju električne energije, dok je ukupni potencijal svih lokacija oko 50 MW električne energije. 

Uz električnu, geotermalna energija ima veliki potencijal i u toplinarstvu, gdje se budućim investitorima, u suradnji s lokalnom zajednicom, otvara prilika ostvariti kaskadnu proizvodnju – od električne energije, toplinarstva do poljoprivrede u kojoj geotermalne vode služe za grijanje staklenika. 


Izazov i potencijal 

Komentirajući otvaranje natječaja, predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan je istaknuo kako geotermalna energija predstavlja i simboličku tranziciju iz fosilnih prema obnovljivim izvorima energije jer prilikom istraživanja koristi znanje i iskustvo prikupljeno u eksploataciji ugljikovodika.

"Hrvatska ima dovoljno domaćeg znanja i iskustva, ali i prirodnih potencijala koje moramo usmjeriti u obnovljive izvore od kojih će naše gospodarstvo i zajednica imati najviše koristi. Geotermalna energija je u ovom trenutku izazov, ali i potencijal kojem pristupaju velike zemlje i velike kompanije. Vjerujem da ćemo privući nove domaće i strane investitore, pokrenuti projekte te pridonijeti razvoju Slavonije, Podravine i Međimurja", rekao je Krpan.

 

Toplinarski projekti 

AZU javlja kako Hrvatska ima visoki geotermalni gradijent koji je u prosjeku gotovo dvostruko veći od ostatka europskog kontinenta. Proizvodnja električne energije iz geotermalnih izvora je čista i obnovljiva, ali i stabilna jer geotermalne elektrane ne ovise o vremenskim uvjetima, rade danonoćno s faktorom kapaciteta i do 95 posto. 

Uz proizvodnju električne energije, najveći potencijal geotermi je u toplinarskim projektima, za koje interes pokazuju i hrvatski gradovi i županije. 

Natječaji su otvoreni do 1. rujna.

TAGOVI