Vallis Solaris - u Šibenik bi moglo stići veliko ulaganje u solarni lanac

Autor: N. D. Objavljeno: 13.10.2023. 🕜 11:14 Lokacija: Zagreb
  • Dio sunčane elektrane (izvornik: Shutterstock, 2013.)

• sunčane elektrane, fotonaponski sustavi, Sunčeva energija
    Izvor: Shutterstock

Vlada mora dati zeleno svjetlo za akviziciju 60 hekatara zemljišta za gradnju industrijskog kompleksa u zoni Podi

Bude li volje i pameti Šibenik bi mogao dobiti jednu od najvećih tvornica solarne opreme u ovom dijelu Europe. Tvrtka Vallis Solaris potvrdila je tekst prijedloga Sporazuma između njih i Grada Šibenika i dala suglasnost da takav tekst ide pred gradske vijećnike, čime bi se pokrenula procedura kupoprodaje zemljišta i otvorila vrata najvećem ulaganju na prostoru Industrijske zone Podi i uopće u Hrvatskoj. Riječ je, inače, o tvrtci koja već ranije imala potpisan Memorandum o razumijevanju s Vladom Republike Hrvatske.

Kako saznaje Šibenski portal, riječ je pokretanju industrijske investicije u cjelokupni lanac vrijednosti fotonaponske industrije, odnosno o investiciji od oko milijardu eura.

"Ovo ulaganje značit će proizvodnju polisilicija, ingota, wafera, solarnih ćelija, solarnog stakla, sistemskih komponenti i pretvarača, a na to se nadovezuje proizvodnja vodika, metanola i sintetičkih goriva. Riječ je o industrijskom dijelu koji zahtjeva opskrbu vrlo velikim količinama električne energije, koja mora biti ‘zelena’ i koju će investitor morati sam osigurati, a to će povući još znatno veće investicije u solarne i vjetroelektrane" rekao je profesor doktor Volker Wittwer, jedan od idejnih začetnika projekta i suvlasnik društva Vallis Solaris te jedan od osnivača Fraunhofer ISE.

 
Plan za milijardu eura ulaganja

 

Za sada je poznato da bi ulaganje u industrijski dio trebalo doseći milijardu eura u roku od osam godina. Ukupan ciklus realizacije u punim kapacitetima je planiran na razdoblje od 10 godina.

U prvoj fazi tvrtka Vallis Solaris kupila bi trenutno raspoloživih 50 do 60 hektara zemljišta na Podima, a za realizaciju cijelog projekta potrebno im je do 300 hektara imajući u vidu koeficijent izgrađenosti.

Nama je, naime, potrebno oko 100 hektara građevinske površine, odnosno tolika površina građevina je planirana za ovaj projekt – kazao je Wittver.

Kako je sada zauzeto svo raspoloživo zemljište koje je Republika Hrvatska dala Gradu Šibeniku na Podima, a zanimanje novih ulagača za zonu Podi je poraslo od izgradnje direktnog čvora na autocestu, Vlada bi trebala vrlo brzo donijeti odluku o darovanju novih hektara za širenje zone Podi.

"U razdoblju od osam godina postrojenje tvrtke Vallis Solaris bi zapošljavalo oko 5.000 radnika. Vjerujem da će se mnogi pitati odakle toliki ljudi, ali i to je poseban dio projekta koji ide po fazama. Prvo zapošljavanje će biti između 200 i 300 ljudi za što smatramo da ćemo naći lokalno te privući dobrim uvjetima rada. Za sva daljnja zapošljavanja spremni smo na dodatna ulaganja i u smještajne kapacitete i u obrazovanje i edukaciju te suradnju s Veleučilištem u Šibeniku, Sveučilištima u Zagrebu i Splitu" kazao je za Šibenski portal Volker Wittwer.

 

 

TAGOVI