Varaždinska županija promišlja zeleno i održivo

Autor: B. O. Objavljeno: 28.02.2024. 🕜 09:18 Lokacija: Varaždin
  • Panorama Varaždina (izvornik: xbrchx / Shutterstock, 2019.)

• Varaždin, Varaždinska županija
    Izvor: xbrchx / Shutterstock

Završna konferencija projekta 'Povećanje kapaciteta obrazovnih ustanova Varaždinske županije za proizvodnju solarne energije'

Varaždinska županija promišlja zeleno i održivo - zaključak je završne konferencije projekta 'Povećanje kapaciteta obrazovnih ustanova Varaždinske županije za proizvodnju solarne energije' koja je održana ovaj tjedan u Varaždinu. 

"Projekt kojeg ste proveli jedan je od oglednih primjera kako bi se u praksi trebala koristiti sredstva dodijeljena u sklopu poziva 'Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije'. Potvrda toga je ugradnja 12 fotonaponskih elektrana na zgrade odgojno-obrazovnih ustanova diljem Varaždinske županije. Osim što ste ojačali svoje kapacitete za upravljanje i promicanje obnovljivih izvora energije, pridonijeli ste smanjenju emisije CO2, kao i većoj sigurnosti opskrbe električnom energijom", izjavila je, među ostalim, državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić, objavljeno je na stranicama Varaždinske županije.

 

Održivi razvoj

Zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec istaknula je kako je danas, kada se suočavamo s brojnim izazovima, kao što je i stalan rast energenata, itekako važno okrenuti se obnovljivim izvorima.

Izvor: Michael Yeoman / Pixabay

"Želimo osigurati održivi razvoj te biti jedna od županija predvodnica u korištenju obnovljivih izvora energije. O tome svjedoče i naši projekti. Od projekta 'Školski DIZEL – DIgitalno i ZELeno' do ovog u sklopu kojeg su na naših 12 osnovnih i srednjih škola izgrađene i dograđene fotonaponske elektrane. Time, osim što ćemo ostvariti uštedu sredstava koja ćemo prenamijeniti u nove razvojne programe i daljnje podizanje kvalitete obrazovanja na području Varaždinske županije, istovremeno edukacijom djelatnika i učenika osvješćujemo širu javnost o važnosti zelenog i digitalnog promišljanja. Ujedno smo našim građanima u sklopu Javnog poziva dodijelili više od 100.000 eura bespovratnih sredstava za poticanje korištenja obnovljivih izvora u obiteljskim kućama na području Varaždinske županije, a s tim mjerama nastavit ćemo i dalje. Također, osim energije dobivene iz Sunca, za Varaždinsku županiju značajna je i energija iz geotermalnog izvora. Tako s Općinom Mali Bukovec provodimo projekt Bukotermal, odnosno izgradnju geotermalne elektrane", rekla je.

 

Radionice i brošure

Osim izgradnje i dogradnje sunčanih elektrana na krovove 12 odgojno-obrazovnih ustanova s područja Varaždinske županije, projekt je obuhvatio i radionice namijenjene djelatnicima škola. Za učenike osnovnih i srednjih škola pak osmišljene su i podijeljene brošure s informacijama o obnovljivim izvorima. 

Projekt, čija je vrijednost 351.226,25 eura, sufinanciraju Island, Lihtenštajn i Norveška Financijskim mehanizmom Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.–2021. uz nacionalno sufinanciranje Hrvatske (298.542,31 eura). Ostala sredstva osigurala je Varaždinska županija. 

Prijavitelj projekta je Varaždinska županija, a partner na projektu je Javna ustanova za regionalni razvoj Varaždinske županije.

TAGOVI