Velik korak bliže prototipu kvantnih baterija

Autor: N.D. Objavljeno: 17.01.2022. 🕜 09:57 Lokacija: Adelaid (Australija)

Uspješno je dokazan koncept superapsorpcije, klučan za razvoj kvantnih baterija

Ideja o kvantnoj bateriji ima potencijal značajno utjecati na pohranu energije u obnovljivim izvorima energije i minijaturnim elektroničkim uređajima. Kvantne baterije koje koriste kvantnomehaničke principe kako bi poboljšale svoje sposobnosti, zahtijevaju manje vremena punjenja što su veće, objašnjava dr. James Q. Quach s Instituta za fotoniku i napredna osjetila (IPAS) Sveučilišta u Adelaideu. 

Tamošnji su istraživači, zajedno s međunarodnim kolegama, uspješno dokazali koncept super apsorpcije, ključ izrade kvantnih baterija. Kako bi dokazali koncept, opisan u časopisu Science Advances, istraživači su izradili nekoliko mikrošupljina nalik na pločice različitih veličina koje su sadržavale različit broj organskih molekula. 


"Aktivni sloj mikro šupljine sadrži organske poluvodičke materijale koji pohranjuju energiju. U osnovi super apsorbirajućeg učinka kvantnih baterija je ideja da sve molekule djeluju zajedno kroz svojstvo poznato kao kvantna superpozicija. Povećavanjem veličina mikrošupljina i broja molekula, smanjivalo se vrijeme punjenja.", kaže dr. Quach  Koncept njegovog tima istraživača otvara mogućnost nove klase kompaktnih i snažnih uređaja za pohranu energije, a njihov sljedeći korak bit će razvoj potpuno funkcionalnog prototipa kvantne baterije, piše Bug.

TAGOVI