Vodik ulazi u sve gospodarske grane

Autor: B.L. Objavljeno: 26.03.2024. 🕜 08:58 Lokacija: Zagreb
  • Punionica vodika za vozila (izvornik: Shutterstock, veljača 2021.)

• vodik, punionice vodika, vozila na vodik
    Izvor: Shutterstock

U budućnosti bi Krk trebao postati točka ulaska zelenog vodika iz trećih zemalja u Europsku uniju

Briga za budućnost u energetskoj je struci danas glavna tema, osobito zato što u narednom razdoblju treba provesti energetsku tranziciju, odnosno zamijeniti fosilna goriva obnovljivim izvorima, a vodik tu ima veliku ulogu. Napomenuo je to prof. dr. sc. Zdenko Tonković, dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu u uvodnom dijelu Proljetnog treninga o vodiku i gorivnim člancima.

Radi se stručnom skupu u organizaciji FSB-a (na čelu s timom koji vodi prof. dr. sc. Ankica Kovač) i Siemens Energyja koji je u dva dana održavanja okupio 70-ak stručnjaka iz područja energetike. Vodik polako ulazi u sve grane gospodarstva i u sadašnjem je trenutku nužno stvoriti tržište i pružiti tehnička rješenja koja će omogućiti njegovu sigurnu i pouzdanu primjenu. Konačno, vodik je vrlo bitan kada se radi o pohrani energije koja je u današnjim energetskim sustavima postala ključno pitanje, naglasio je dekan FSB-a.

 

Kako ostvariti viziju vodikove energetike?

Da bi se ostvarila vizija vodikove energetike, potrebna je snažna potpora tvrtki koja pružaju rješenja za energetsku tranziciju. Jedna od njih je i Siemens Energy koji već niz godina u suradnji s partnerima gradi zeleni ekosustav. Tvrtka je stoga jedan od predvodnika energetske tranzicije u svijetu, kako je to napomenuo njezin direktor za Hrvatsku, Boris Miljavac. Kada se radi o vodiku, Siemens Energy tu također prednjači sa svojim rješenjima kao što su Sylizer, serija elektrolizatora sa snagom do čak 17,5 MW, ali i plinske turbine prilagođene za rad s vodikom. 

Zanimljiv primjer primjene vodika je pilot-projekt koji Siemens Energy provodi u Beču, u suradnji s bečkom energetskom tvrtkom Wien Energie. Radi se o istraživanju mogućnosti primjene zelenog vodika u turbinama TE-TO Donaustadt. Za početak, koristi se udio vodika u smjesi s prirodnim plinom od 15% i pokazano je kako su emisije ugljikovog dioksida smanjene za 33 000 t.

No, to nije sve. Naime, kako bi odgovorio na sve veće zahtjeve tržišta, Siemens Energy je nedavno u Njemačkoj otvorio novu tvornicu elektrolizatora.

 

Velike prilike za Hrvatsku

U budućnosti bi Omišalj na Krku, gdje se danas nalazi terminal za prihvat ukapljenog prirodnog plina (LNG), trebao postati ulazna točka za zeleni vodik iz trećih zemalja za Europsku uniju. Najavio je to dr. sc. Vjekoslav Jukić iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. To ujedno znači veliku priliku za Hrvatsku, no tu je i važan projekt Doline vodika Sjeverni Jadran koji je nedavno započeo. U sklopu tog projekta, u kojemu još sudjeluju Slovenija i talijanska Autonomna regija Furlanija i Julijska krajina, u Hrvatskoj bi u narednih nekoliko godina trebalo izgraditi 10 - 15 punionica vodika. Naime, cilj je potaknuti njegovu veću primjenu u prometu, osobito za vozila javnog gradskog prijevoza i javnih usluga.

Upravo je razvoj infrastrukture ključan za povećanje primjene vodika, a tu se kao glavni problem pojavljuju vrlo visoki pogonski troškovi (OPEX) u prvih nekoliko godina rada punionica. No, za takve projekte na raspolaganju su ne mala sredstva iz europskih fondova i programa. Primjerice, radi se o 88,5 milijuna eura iz Programa oporavka i otpornosti i plana REPowerEU i 21,5 mil. eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj, ali i o sredstvima iz Modernizacijskog fonda.

Dvodnevni skup nastavljen je izlaganjima vodećih domaćih i svjetskih stručnjaka iz područja vodikove energetike.

TAGOVI