I SAD je u velikom ekološkom ratu protiv svih motora s unutarnjim izgaranjem

Autor: N. D. Objavljeno: 03.04.2024. 🕜 10:51 Lokacija: New York (SAD)
  • Hibridni autobus Iveco Irisbus Citelis Hybrid (izvornik: Iveco Irisbus / Flickr)

• hibridni autobusi, Iveco
    Izvor: Iveco Irisbus / Flickr

EPA-ina odluka zabrinula je sve proizvođače teških teretnih vozila i autobusa koji upozoravaju da je riječ o "najproblematičnijem pravilu u povijesti"

Američka Agencija za zaštitu okoliša SAD-a (EPA) 29. ožujka objavila je konačno pravilo, o standardima emisija stakleničkih plinova za teška vozila – „faza 3", koje postavlja strože standarde za smanjenje emisija stakleničkih plinova iz teških vozila, počevši od 2027. Novi standardi nisu tako strogi kako je bilo predloženo lani, a pokrit će 25% emisija iz prometa u SAD-u. Bit će primjenjivi na HD profesionalna vozila kao što su dostavni kamioni, kamioni za prijevoz smeća, javni komunalni kamioni, prijevoz, prijevoz, školski autobusi itd. i traktore (kao što su dnevne kabine i kabine za spavanje na kamionima s prikolicom tegljačem). 

Trenutačna ograničenja emisija iz ispušnih cijevi za teške kamione i motore postavljena su 2016. i pokrivaju modele od 2021. do 2027. godine. EPA-ina pravila o emisijama za laka i srednje teretna vozila vrijede do 2032., smanjujući svoj cilj za prihvaćanje električnih vozila u SAD-u sa 67% do 2032. na samo 35%, pod pritiskom realnosti.

Proizvođači će moći izabrati tehnologiju koja im najbolje odgovara da smanje emisije. Udruga proizvođača kamiona i motora, koja predstavlja Daimler Truck, Volvo Trucks, Cummins  i drugi, izrazili su zabrinutost da će "EPA-ino pravilo završiti kao najizazovnije, najskuplje i potencijalno najproblematičnije pravilo o emisijama za teška vozila u povijesti.", navodi Reuters.

Udruga je dodala da nova pravila određuju postotak vozila s nultim emisijama kao što su vozila s gorivnim ćelijama ili električna vozila koje tvrtka mora prodati, "što je izvan njihove vlastite mogućnosti kontrole". Američko udruženje autoprijevoznika priopćilo je da su ciljevi nakon 2030. "ostaju potpuno nedostižni s obzirom na trenutno stanje tehnologije nultih emisija, nedostatka infrastrukture za punjenje i ograničenja na elektroenergetskoj mreži".

 

 
Emisije za osobna vozila bit će radikalno postrožene

 

I to nije sve. Američka EPA sredinom prošlog mjeseca najavila je dovršenje novih standarda emisija iz ispušnih cijevi motornih vozila. Agencija se pohvalila da su to najstroži standardi ikad, dodajući da će uštedjeti novac, otvoriti radna mjesta i eliminirati milijarde tona emisije ugljičnog dioksida.

Američki institut za naftu (API), zajedno s američkim proizvođačima goriva i petrokemije (AFPM), odmah je reagirao, upozoravajući da će novi standardi sva laka vozila s benzinskim i dizelskim motorom učiniti ilegalnima za manje od 10 godina i da to neće biti dobro. Prema EPA-i, pooštravanje standarda emisija iz ispušnih cijevi na prosječnu razinu od 85 grama po milji eliminiralo bi više od sedam milijardi tona emisija ugljičnog dioksida do 2055. To je, rekla je agencija, "otprilike ekvivalentno četiri puta više od emisija cijelog transportni sektora u 2021."

Agencija je naglasila koristi za javno zdravlje od čišćeg zraka i otvaranja više radnih mjesta u proizvodnoj industriji kako se proizvodnja električnih vozila povećava i širi. Međutim, takav emisijski standard bio bi smanjenje od gotovo 50% u odnosu na standard za vozila projecirane 2026. od 168 grama po milji. Danas samo električna vozila i pet modela PHEV-ova na američkom tržištu mogu zadovoljiti takve standarde, navode kritičari.

API i AFPM su u svojoj reakciji naveli da automobili na benzin još uvijek čine najveći dio ukupne prodaje osobnih vozila u zemlji. Naveli su podatke Cox Automotivea za 2023., koja je bila rekordna za prodaju električnih vozila, koji su otkrili da električna vozila čine tek manje od 8% ukupne prodaje automobila. Pred kraj godine rast prodaje EV-a počeo je slabiti. To je potaknulo predviđanja analitičara da će trend utjecati na planove proizvođača automobila za takvu vrstu vozila.

Izvor: Tesla
 
Proizvođači lobiraju za blaže emisijske standarde

 

Doista, proizvođači automobila promijenili su svoje planove, budući da nisu prodavali ni približno onoliko električnih vozila koliko su očekivali, s obzirom na izraženu potporu savezne vlade i mnogih pokrajinskih vlasti. Ujedno su lobirali za manje stroge standarde emisija iz ispušnih cijevi.

Lobiranje je očito upalilo jer je izvorno standard od 85 grama po milji trebao stupiti na snagu 2030. Sada je to odgođeno za 2032., što, prema Wall Street Journalu, daje industriji više vremena za prilagodbu situacija. Analitičari naglašavaju da dvije godine teško da će ikome učiniti bilo kakvu razliku.

Ovi revidirani standardi i dalje zahtijevali bi veliko povećanje prodaje električnih vozila, između 31% i 40%, prema WSJ-u, za 2030., na primjer. Kako bi točno proizvođači automobila mogli prijeći s manje od 10% na 31% u šest godina, ostaje misterij, posebno s obzirom na znakove opadanja potražnje za električnim vozilima među vozačima.

API i AFPM upozoravaju da novi standardi neće biti popularni među ljudima. “Ova će regulativa učiniti nova vozila s benzinskim i dizelskim pogonom nedostupnima ili pretjerano skupima za većinu Amerikanaca. Njima će se ova krajnje nepopularna politika činiti i funkcionirati poput zabrane”, rekli su u zajedničkoj izjavi.

 

Doista, novi standardi oblik su zabrane prodaje automobila s motorom s unutarnjim izgaranjem, baš kao i zabrane koje su nedavno odobrile EU i Ujedinjeno Kraljevstvo, s ciljem istog cilja — postupnog ukidanja tehnologije s unutarnjim izgaranjem tj. pogonom na fosilna goriva. Cilj novih standarda je brzo promijeniti tržište automobila u Sjedinjenim Državama. Da bi to učinili, ciljaju na stranu ponude. Ali oni mogu učiniti malo osim izravne i sigurno nepoželjne intervencije da utječu na stranu potražnje. Ljudi neće biti lako prisiljeni prijeći na električna vozila, čak i ako ona postanu jeftinija, iako bi niže cijene definitivno pomogle usvajanju električnih vozila. Ipak, tu je i problem naplate infrastrukture, strah od ograničenog dometa koji se u međuvremenu nije povećao te previsoke premije osiguranja. Također, gotovo da ne postoji sekundarno tržište rabljenih EV vozila, odnosno vrlo je slabo.

 

Zbog ovih problema mnogi bi vozači vjerojatno radije duže zadržali svoje stare automobile umjesto da pređu na električni pogon. To bi omelo planove savezne vlade za EV i vjerojatno znatno naštetilo proizvođačima automobila.

 

 

TAGOVI