BiH više nije pod sankcijama zbog plina

Autor: N.D. Objavljeno: 19.10.2016. 🕜 14:32 Lokacija: Sarajevo (BiH)

BiH se obvezala da će u šest mjeseci usvojiti EU regulativu u plinu i uskladiti entitetsko zakonodavstvo

Vijeće Energetske zajednice JI Europe, koje je lani uvelo sankcije Bosni i Hercegovini radi nepridržavanja regulative u plinu te sankcije prošli tjedan nije produžilo. Prošlog petka je novim sporazumom riješeno pitanje kršenja ugovora o Energetskoj zajednici, zbog čega su bile uvedene sankcije. BiH je sada preuzela obveze da će za šest mjeseci usvojiti regulativu u plinu na državnoj razini, a za devet mjeseci harmonizirati entitetske zakone o plinu. U sporazum su unesena jasna pravila i rokovi jer se BiH do sada nije pokazala kao pouzdan partner.
Suspenzijom sankcija BiH je automatski dobila pristup europskim fondovima, odnosno bespovratnim sredstvima za energetske projekte, izgradnju nove i rekonstrukciju postojeće elektro i plinske mreže. "Predviđeno je da se sankcije suspendiraju do kraja ožujka iduće godine, ali ako se zakon na nivou BiH ne usvoji do tada, sankcije automatski ponovo stupaju na snagu", upozorava direktor tajništva Energetske zajednice Janez Kopač. Ali to nije sve. "Europska unija koja otvara dijalog sa BiH, kao uvjet postavila je ispunjavanje obaveza preuzetih u okviru Energetske zajednice. Stav Europske unije je - ako ne možete da poštujete obaveze Energetske zajednice čiji ste član, onda nema ni drugih pregovora", kaže Kopač. BiH bi dakle, ukoliko entitetski ministri i vlade ne budu ispoštovali preuzete obaveze, mogla ostati ne samo bez novca za elektro-energetski i plinski sektor, već i bez ostalih europskih fondova iz kojih se dijele bespovratna sredstva za poljoprivredu, zdravstvo, obrazovanje i ostalo.
"BiH je, osim pitanja plina, u prethodnoj godini poduzela niz drugih aktivnosti i na državnoj i na entitetskoj razini kako bi ispunila obveze prema Energetskoj zajednici i riješila otvorene slučajeve koji su protiv zemlje pokrenuti prethodnih godina - rekao je Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović. On smatra da je BiH na dobrom putu i da će uspjeti implementirati drugi i treći energetski paket, što pokazuje i rad na svim razinama u posljednjih godinu dana.

TAGOVI