Cijene plina na najvišim razinama od ožujka

Autor: N.D. Objavljeno: 05.07.2022. 🕜 08:54 Lokacija: Zagreb

Štrajk norveške naftne industrije podgrijao je tržište kojem jednostavno nedostaje plina

Referentni fjučersi na burzi TTF porasli su u ponedjeljak za 13,6% na 167 eura po MWh, što je najviša razina od 8. ožujka. Cijena plina je i dalje ispod rekorda, ali je još uvijek 500% viša nego u ovo doba prošle godine. Ekvivalentni fjučersi za plin u Velikoj Britaniji porasli još više, za 17%. Tržište jednostavno ne dobiva dovoljno plina u nastojanju da se napune plinska skladišta uoči zime. 

Reakcija je to na smanjenu opskrbu plinom iz Rusije i strahove oko zatvaranja plinovoda Sjeverni tok 1 koji zbog redovnog održavanja neće raditi od 11. do 21. srpnja, kao i na štrajk u norveškoj naftnoj industriji. Iz Norveške EU trenutno prima 13% plina. Equinor je danas objavio da je inicirao gašenje tri proizvodna polja zbog štrajka radnika koji traže veće plaće, a očekuje se da će problem eskalirati od 9. srpnja. Problem je u tome što se EU želi osloniti više na opskrbu iz Norveške, kako se odmiče od korištenja ruske nafte i plina. 

Gazpromova trgovina u rubljima

Dužnosnik Gazproma rekao je da tvrtka želi uspostaviti koordinaciju dobave ruskog LNG-a i izvoza plinovodima, za koje Europa plaća u rubljama, kako bi se riješila "valutna konkurencija" između njih dvoje. Drugim riječima, Rusija bi mogla donijeti odluku da se i LNG plaća u rubljima, međutim u tom smislu još nema odluka. Nejasno je kako bi to moglo utjecati na nacionalne opskrbe LNG-om, ali svaki poremećaj mogao bi zadati još jedan udarac tržištu i mogao bi dodatno pojačati konkurenciju za plin između Europe i Azije. 

Najveće europsko gospodarstvo, ono njemačko, počinje posrtati pod krizom koja traje mjesecima. Inflacija je na rekordnih 8%, mahom potpomognuta superskupom energijom. Njemačka je optužila Rusiju za gušenje protoka energije u Europu lažnim izgovorima kao osvetu za sankcije zbog rata u Ukrajini i pomno prati hoće li se protok nastaviti nakon planiranog održavanja. Rusija je to zanijekala i rekla da je pouzdan dobavljač energije koji poštuje svoje ugovore. 

Gospodarska kriza 

Najveći njemački uvoznik ruskog plina, Uniper trenutačno dobiva oko 40 posto normalne količine plina iz Rusije. Pogoršanje plinske krize potaknulo je upozorenja o recesiji u najvećem europskom gospodarstvu, a sindikati su u ponedhjeljak upozorili premijera Olofa Scholza da bi industrija mogla pokleknuti, što će uz rastuću inflaciju dovesti do društvenih nemira, objavio je Bloomberg. 

Vodeći bankari na konferenciji u Frankfurtu u ponedjeljak izrazili su takvu zabrinutost, a Commerzbank je rekla da su rizici usporedivi s europskom dužničkom krizom prije deset godina. "Nalazimo se usred velike energetske krize koja ima potencijal da preraste u ogromnu ekonomsku krizu", izjavio je na konferencij Marc Spieker, glavni financijaš E.ON-a. Njemačka vlada upozorila je na moguću nestašicu energije i racioniranje u zimskim mjesecima ako ne može dovoljno brzo napuniti svoje skladište plina.

TAGOVI