Distributeri i opskrbljivači zabrinuti zbog niže cijene plina

Autor: N.D. Objavljeno: 06.03.2017. 🕜 09:07 Lokacija: Zagreb

Radit ćemo s gubicima ako nam srežu maržu, kažu u GPZ Opskrbi

Vlada je odlučila zadržati istu krajnju cijenu plina za kućanstva, ali bi razliku u cijeni trebao podnijeti HEP, državna tvrtka Plinacro i 34 lokalna distributera plina. HEP-ov natječaj za nabavu plina bio je otvoren do petka u ponoć, a u igri je ostala samo Ina. Iz Ine poručuju da su HEP-u ponudili konkurentnu cijenu plina, ali ne mogu otkriti kolika je. Sada čekaju odgovor HEP-a na njihovu ponudu ali ne žele komentirati medijske spekulacije. Sličan odgovor stiže od HEP-a gdje kažu kako do potpisivanja ugovora nisu u mogućnosti komentirati sam natječajni postupak. 
Iz Gradske plinare Zagreb su poslali dramatično upozorenje u HERA-u da im prijete milijunski gubici. "Nije točno da nas je itko kontaktirao iz nadležnog ministarstva oko odluka o cijeni plina. Ako se naša marža umanji kao što se predlaže, imat ćemo 12 milijuna kuna gubitaka" kaže Igor Pirija, direktor Gradske plinare - opskrba za 24 sata. I u Varaždinu vlada zabrinutost.  "Uprava varaždinskog distributera plinom 'Termoplin' bori se ovih dana što jeftinije nabaviti plin. Na taj način pokušat će umanjiti gubitke koji će nastati ako budu morali smanjivati marže. Cijena plina je negdje oko 22-24 eura po MWh što je dosta visoka cijena u odnosu na navode da će Ina Elektroprivredi dati negdje za 18-19 eura po MWh", kaže za HRT direktor Termoplina Varaždin Ivan Topolnjak. 
I Grupacija distributera i opskrbljivača pri HGK je upozorila Vladu da bi rezanje naknada odvelo lokalne plinare u propast. "I opskrba posluje na rubu isplativosti, a kupci mogu otići bilo kada. Ponavljam, radi se o hrvatskim firmama. Bilo bi dobro da se smisleno nađe načina kako da one se okrupne, a ne da se to radi na način da propadaju ili da ih netko kupuje za nikakve novce", izjavio je predsjednik Grupacije distributera i opskrbljivača prirodnim plinom HGK Srećko Ezgeta. Njemačka RWE Energija lani je započeo konkurirati i s cijenom plina za građane, a sada naglašavaju da Vlada zapravo reguliranom cijenom zatvara tržište. "Mi sada radimo reguliranu cijenu koja je niža od tržišnih uvjeta i onemogućujemo tržištu da funkcionira. Sličnu stvar smo imali s benzinom prije par godina. Sad vidimo da je ova tržišna puno bolja jer možemo smanjiti cijenu ovisno o tržištu ili blago povećati", tvrdi predsjednik Uprave RWE Plin Zoran Miliša. U Ministarstvu energetike i zaštite okoliša ne smatraju da treba paničariti oko cijene plina. "Nitko s ovim nije ugrožen, cijene na tržištu europskih burza jesu porasle, ali one osciliraju, zadnjih tjedana imamo toplije vrijeme, zacijelo će trend smanjenja cijene biti postupan. Lokalne plinare će se morati konsolidirati" ustvrdio je Mostov državni tajnik Ante Čikotić. Ministar financija Zdravko Marić koji predstavlja državu u HEP-u, rekao je da ta tvrtka sigurno neće imati štetu.

TAGOVI