Eksplozija i na finsko-estonskom interkonecijskom podvodnom plinovodu!

Autor: N. D. Objavljeno: 11.10.2023. 🕜 13:34 Lokacija: Talin (Estonija)
  • Polaganje cijevi plinovoda Sjeverni tok u Baltičkom moru pomoću plovila 'Castoro Dieci' (izvornik: Nord Stream AG, 2010.)

• plinovodi, Sjeverni tok
    Izvor: Nord Stream

Potvrđena je eksplozija na plinovodu koji je norveški i uvozni plin iz Finske dopremao u Estoniju

Nakon Sjevernog toka, koji je završio kao žrtva nikada razjašnjene terorističke eksplozije, nova žrtva “vanjske aktivnosti” je plinski interkonektor između Finske i Estonija pod Baltičkim morem, poznatiji kao Balticconector. Finska vlada rekla je u utorak da je riječ o namjernom činu koji je ove nedjelje pogodio plinovod i telekomunikacijsku infrastrukturu.

Norveški seizmološki institut NORSAR otkrio je “vjerojatnu eksploziju” u subotu navečer u Baltičkom moru između Finske i Estonije gdje je kasnije otkriveno curenje plinovoda, prenosi AFP. Plin zadovoljava 5% energetskih potreba Finske.

NORSAR je otkrio "vjerojatnu eksploziju" duž finske obale Baltičkog mora u 13:20, 8. listopada 2023., napisao je neovisni institut na svojoj web stranici. Rad plinovoda prekinut je u nedjelju zbog curenja, čime je posljednji kopneni plinovod u Estoniji, kojim se mogao dovesti norveški plin, postao neoperativan. Magnituda udara bila je 1, mnogo manje nego kod eksplozija Sjevernog toka u rujnu 2022., naglasio je Norsar. Plinovod je zatvoren, kako bi ispuštanje bilo što manje. Finska i Estonija će provesti istragu. 

Plinovod, inače dugačak 152 km, se sa 77 km prostire ispod Baltičkog mora a može transportirati 7,2 milijuna m3 plina dnevno tj. 80 GWh. Plinovod je položen na dubini do 100 metara. U trenutku eksplozije Baltička cijev je transportirala oko 30 GWh dnevno iz Finske u Estoniju, objavio je finski Gasgrid, javlja Reuters. Gasgrid i tvrtka Elering objavile su da će popravak trajati mjesecima, a nestašice u regiji neće biti, jer je opskrba moguća iz skladišta u Litvi i iz litvanskog LNG terminala. 

 
Potpuna ovisnost Finske i baltičkih država o LNG-u

 

Međudržavni interkonektor Estonija-Finska otvoren je 2020. kako bi baltičke države fleksibilizirale opskrbu plinom i diverzificirale se od ruskog plina te da se dokine ovisnost Finske o ruskom plinu. 

Finska je prestala s uvozom plina iz Rusije lani, a najveće količine dobiva preko dva nova LNG terminala. Estonija plin može uvesti iz Latvije, a moguća jeiI opskrba preko Litvanskog LNG terminala Klaipeda. Većina tih terminala plin dobiva iz SAD-a, a manje količine iz Norveške i drugih zemalja.

Finski predsjednik je u izjavi rekao da je “vjerojatno” da je incident “rezultat vanjske aktivnosti”. Voditelj istražnog odjela u Nacionalnom istražnom uredu Timo Kilpelainen rekao je na istoj konferenciji za novinare da “nema naznaka da je u činu korišten eksploziv”, ali i da to "nije čin obične osobe". Incident se dogodio godinu dana nakon što su plinovodi Sjeverni tok, glavni kanal za izvoz ruskog prirodnog plina u zapadnu Europu, pogođeni nizom podvodnih eksplozija, koje nikada nisu razjašenjene, a u potpunosti su spriječile uvoz ruskog plina u Njemačku. Finska je članica NATO-a od travnja, a Estonija od 2004., a NATO je ponudio potporu. Cijene plina u Finskoj kao rezultat ove diverzije bit će više ove zime, objavljeno je.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da je razgovarala s finskim premijerom Petterijem Orpom i estonskom premijerkom Kajom Kallas u vezi s oštećenjem plinovoda i telekomunikacijskog kabela između dviju zemalja. “Snažno osuđujem svaki čin uništavanja ključne infrastrukture”, napisala je na društvenoj platformi X.

TAGOVI