Europsko tržište fjučersa u plinu je netransparentno i potencijalno riskantno

Autor: N. D. Objavljeno: 15.05.2023. 🕜 10:23 Lokacija: London (Velika Britanija)
  • Plinski plamen
    Izvor: Shutterstock

Tržište vrijedno 4,1 trilijun eura prilično je rizično i traži suradnju između energetskih i financijskih regulatora

Europsko tržište financijskih derivata u prirodnom plinu vrijedno 4,1 trilijuna eura godišnje postalo je manje transparentno od ruske invazije na Ukrajinu i suočava se s rizicima zbog malog broja tržišnih igrača i niske likvidnosti, priopćio je u petak nadzornik vrijednosnih papira Europske unije.

Europska uprava za vrijednosne papire i tržišta (ESMA) rekla je da su cijene plina skočile usred velike volatilnosti i značajnog pogoršanja likvidnosti nakon invazije. Europa se odmiče od ruskog prirodnog plina, prebacujući se na druge dobavljače.

"Tržište karakterizira visok stupanj koncentracije tržišnih sudionika aktivnih u klirinškim i trgovinskim aktivnostima, a neke energetske tvrtke imaju relativno velike derivativne pozicije", navodi ESMA u analizi.

 
Migracija na zabrinjavajuće OTC trgovanje izvedenicama

 

Godišnji promet na terminskim burzama EU-a dosegao je 4,1 trilijuna eura 2022. godine, s otvorenim pozicijama među ugovornim stranama u EU-u ukupno oko 500 milijardi eura na kraju godine.

"Nedavna migracija nekih aktivnosti s burzovnog trgovanja na izvanburzovno trgovanje izvedenicama (OTC) izaziva zabrinutost zbog ograničenije transparentnosti i više prilagođenih zahtjeva za maržom i kolateralom u tom segmentu tržišta", rekla je ESMA. "Gledajući unaprijed, analiza rizika na tržištima derivata prirodnog plina zahtijeva daljnji rad na rješavanju nedostataka podataka i fragmentacije podataka. U tom kontekstu, daljnja suradnja između regulatora energetskih i financijskih tržišta je zajamčena."

Prirodni plin suočava se s ograničenjima skladištenja, zbog čega cijene više ovise o vanjskim čimbenicima kao što su geopolitički događaji, navodi se u studiji, piše Reuters.

TAGOVI