EVN povećava cijene kućanstvima za 9,5%

Autor: N.D. Objavljeno: 14.02.2014. 🕜 08:26 Lokacija: Zadar

Nove cijene omogućuju stabilan okvir za ulaganja u izgradnju plinske mreže

EVN Croatia predstavila je u četvrtak u Zadru nove, povećane cijene plina koje su stupile na snagu 1. siječnja, a potrajat će do 31. ožujka kada će opet biti korigirane. Promjene su uslijedile nakon što je HERA krajem prošle godine usvojila novu metodologiju za utvrđivanje krajnje cijene opskrbe plinom prema tzv. regulatornom obračunu potrošnje. U usporedbi s prethodno važećom cijenom plina, nova cijena za kućanstva uvećana je za 0,04 kuna/kWh odnosno za 9,5%, piše Slobodna Dalmacija
EVN je detaljno obrazložio promjene kroz tarifne modele, ovisno o godišnjoj potrošnji plina tijekom 2013. godine. Svi su korisnici plina svrstani su u jedan od 12 tarifnih modela. Većina kućanstava pripadaju u prva tri tarifna modela (80% potrošača) dok se ostalih devet odnosi na zajedničke plinske kotlovnice u stambenim zgradama ili poslovne korisnike. Cijena plina koju su do 31. prosinca 2013. godine plaćala sva kućanstva iznosila je 0,42 kuna/kWh s PDV-om, dok nova krajnja cijena opskrbe plinom za prva tri tarifna modela iznosi 0,46 kuna/kWh s PDV-om. U tarifnom modelu 1 cijene su veće za 47,85 kuna odnosno za 3,7%. Ukupni godišnji trošak za plin potrošnje 2,500 kWh iznosi 1.351 kuna (prije toga 1.303 kuna). U tarifnom modelu 2 za 10.000 kWh cijene su veće za 348,91 kunu odnosno 7,8% i iznose 4.821 kunu, dok je u tarifnom modelu 3 cijena veća za 1.221 kunu odnosno za 10,1% i godišnje iznosi 13.298 kuna za potrošnju od 28.000 kWh. Do sada su svi korisnici plaćali jedinstven iznos fiksne mjesečne naknade od 20,63 kuna s PDV-om, a u skladu s novom klasifikacijom došlo je i do promjene fiksne mjesečne naknade. Od 1. siječnja korisnici koji pripadaju tarifnim modelima 1 i 2 plaćat će fiksnu mjesečnu naknadu umanjenu za 4,38 kn s PDV-om ili 21.2% manje. Korisnicima u tarifnom modelu 3 fiksna mjesečna naknada uvećana je za 8,12 kn s PDV-om, odnosno 39.4 posto više. Iako su cijene plina povećane, u EVN-u ističu da je u odnosu na cijenu struje, ukapljenog plina ili lož ulja, plin i dalje najpovoljniji izvor energije. 
"Svjesni smo da nije ugodno primiti ovakve vijesti, ali kako bi EVN kao jedan od najvećih investitora u Dalmaciji nastavio uspješno dovoditi plin do svojih korisnika, krajnja cijena opskrbe plinom mora na neki način pokriti troškove izgradnje mreže, nabave plina i našeg poslovanja. Nova metodologija omogućuje nam stabilan okvir za ulaganje u izgradnju plinske mreže uz prihvatljivo opterećenje za kupca" izjavio je direktor EVN Croatia Werner Casagrande. On je ostaknuo kako su ove godine u tijeku istovremeno radovi u tri dalmatinske županije što je prvi od kad je EVN prisutan u Hrvatskoj. Do kraja godine namjeravaju u Zadru izgraditi temeljnu plinsku mrežu, počet će s opskrbom u Benkovcu i Biogradu, očekuje se spajanje prvih potrošača u Šibensko-kninskoj županiji, prošlo ljeto počelo se s radovima u Dugopolju gdje se ove godine očekuju prvi korisnici, dok će u Splitu na proljeće krenuti izgradnja gradske mreže za što su pripreme u tijeku.

TAGOVI