HNS: Detektore monoksida ugraditi na teret opskrbljivača plinom

Autor: N.D. Objavljeno: 30.11.2021. 🕜 08:46 Lokacija: Zagreb

Nakon potresa sigurnost plinskih instalacija je lošija a krivo je i neznanje i neodržavanje

Iz Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata u utorak su objavili da su Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja uputili inicijativu kojom traže propisivanje obveze ugradnje detektora ugljičnog monoksida u sva kućanstva s trošilom na plin o trošku opskrbljivača plinom. Podsjetili su na vijest o trovanju ugljičnim monoksidom u ponedjeljak, dijete je srećom stabilno, ali i upitali treba li se i dalje oslanjati na puku sreću. "Sezona grijanja tek je počela i postoji konkretan način da se takve tragedije u budućnosti izbjegnu i da građani u 21. stoljeću ne riskiraju vlastite živote zbog elementarne potrebe da se ugriju u zimskim mjesecima", naglasili su iz HNS-a.

S ovom inicijativom složio se i Nenad Hranilović, direktor Međimurje-plina, ali i predsjednik međimurskog HNS-a. "Prijetnja od trovanja ugljičnim monoksidom postoji, bez obzira koliko se ulagalo u kvalitetu proizvoda i stalnu kontrolu sustava. Posebno je to izraženo u Zagrebu nakon potresa, gdje još uvijek postoje neispravni dimnjaci, zastarjeli bojleri, nepravilno uređeno ozračivanje prostorija, nepravilna upotreba nape zbog čega dolazi do podtlaka", kaže Hranilović za Međimurje.hr. 

On podržava inicijativu, iako naglašava da je u Međimurju daleko bolja situacija nego u Zagrebu i okolici. "Stvar je dogovora hoće li detektore ugljičnog monoksida platiti dobavljači ili opskrbljivači, jer oni i nisu toliko skupi, pogotovo ako se spasi i jedan ljudski život", zaključuje direktor Međimurje-plina.

TAGOVI