Južna interkonekcija je strateški projekt za BiH

Autor: B.O. Objavljeno: 23.10.2020. 🕜 09:22 Lokacija: Sarajevo (Bosna i Hercegovina)

BiH namjerava intenzivno raditi na energetskim zakonima

U Sarajevu je ovaj tjedan obilježen početak kampanje informiranja javnosti o plinovodu Južna interkonekcija, javlja vlada FBiH

Vrijednost ovog projekta kojim se predviđa gradnja plinovoda u dužini od 180 kilometara, od čega je 160 u Bosni i Hercegovini, iznosi gotovo 760 milijuna kuna (196 milijuna KM). 

Južnom plinskom interkonekcijom će se povezati plinski sustavi Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Drugim riječima, postojeći transportni plinovod BiH povezat će se s hrvatskim plinskim sustavom na pravcu Zagvozd - Imotski - Posušje - Novi Travnik, s odvojkom za Mostar. 


Približavanje europskim standardima 

Parlament i vlada FBiH prepoznali su ovaj projekt kao strateški koji će, prvi put nakon više od četiri desetljeća, građanima i gospodarstvu BiH omogućiti sigurnu opskrbu plinom, kao i diverzifikaciju izvora tog energenta. 

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je istaknuo kako BiH u nadolazećem razdoblju namjerava intenzivno raditi na izmjenama i dopunama energetskih zakona kako bi se ispunile obaveze iz Ugovora o osnivanju energetske zajednice. Ujedno, tako bi se BiH približila energetskim standardima Europske unije. 

"Posebice zahvaljujem USAID-u što je putem EBRD-a financirao Studiju o utjecaju na okoliš projekta Južna interkonekcija, kao i USAID-ovom projektu asistencije energetskom sektoru koji je pružio tehničku pomoć izradi Zakona o Južnoj interkonekciji", napomenuo je, među ostalim, Novalić. 

"Pred nama je veliki posao za koji smo spremni, ali ističem da nam je za to potrebna sinergija i zajednički rad svih ministarstava i parlamenta FBiH. Uz prijatelje u međunarodnoj zajednici koji su nam spremni pomoći, nadam se da ćemo uspjeti prebroditi sve prepreke i ispuniti zahtjeve koji su pred nama, a na dobrobit svih naših građana", dodao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

TAGOVI