Kamo će ići novac od poreza na ruski plin

Autor: N. D. Objavljeno: 02.11.2023. 🕜 13:54 Lokacija: Sofija (Bugarska)
  • Detalj plinskog sustava (izvornik: Jan Kranendonk / Shutterstock, 2007.)

• plinovodi, plinski sustavi
    Izvor: Jan Kranendonk / Shutterstock

Mađarski MVM će biti snažno pogođen uvođenjem visokog poreza na uvoz ruskog plina

Traju konzultacije između Bugarske i Europske komisije na temu visokog poreza na transport ruskog plina, koji je ta zemlja nametnula kupcima koji uvoze plin tom trasom Turskog toka, napose Srbiji i Mađarskoj. Porez na transport plina iznosi čak 10,5 eura/MWh, a računa se da kroz Bugarsku godišnje biva transportirano do 30 mlrd. m3 plina.

Kalkulira se da će bugarski porez povećati krajnju cijenu plina koji se nudi kupcima za 20% do čak 25%, što je kalkulacija napravljena temeljem budimpeštanske burze plina, gdje se plinom na dan uvođenja poreza trgovalo po 38,55 eura/MWh.

Bugarski premijer Nikolaj Denkov rekao je da su u tijeku analize treba li štogod redefinirati s tehničkog aspekta, te je dodao da porez nije u kontradikciji s općom europskom politikom. Denkov je ustvrdio da će zarada od tog poreza, koja je procijenjena na čak 1,5 milijarde eura godišnje, ići u europski proračun. 

 
Mađarska je snažno pogođena porezom

 

Bugarski predsjednik Rumen Radev ne slaže se s takvim oporezivanjem, te kaže da bi slučaj trebao ići na bugarski Vrhovni sud, jer drži da je u konfliktu s europskom regulativom. Podsjećamo da su Mađarska i Srbija izrazile veliko nezadovoljstvo porezom, za koji kažu da ide protiv načela solidarnosti između EU članica te koji je "neprijateljski čin", kako ga je nazvao mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto

Prema novoj regulativi od 10. studenog uvoznici ruskog plina te operatori prijenosa i distribucije moraju prijaviti carini količine uvezenog ruskog plina koje su uvezene kroz Bugarsku u listopadu. Porez bi morao biti plaćen do 14. studenog, izvješćuju bugarski mediji.  

 

Bugarska nije uvoznik ruskog plina, a jedina iznimka u zemlji je LUKOIL-ova Neftokim rafinerija u Burgasu, no time će biti pogođene Srbija i Mađarska. Mađarska uvozi plin prema 15-godišnjem ugovoru s Gazpromom, a u 2021. uvezla je 3,5 mlrd. m3 preko Turskog toka. Prema kalkulaciji mađarskog web portala Porfolio.hu, to bi značilo da će uvoznik MVM godišnje morati platiti dodatnih cca. 385 mil. eura, što bi se vjerojatno prelilo u krajnju cijenu plina. Tijekom nedavnog sastanka Orbana i Putina u Pekingu naglašeno je da će gazprom ispoštovati svoje obveze iz dugoročnog ugovora s Mađarskom, neovisno o novom porezu, za kojeg još nije jasno kako će opteretiti krajnju cijenu. EU namjerava napustiti korištenje ruskih fosilnih goriva do 2027.

 

 

TAGOVI