Katar će Europi prodavati plin, ali ima niz uvjeta

Autor: N.D. Objavljeno: 01.02.2022. 🕜 08:34 Lokacija: Doha (Katar)

Prodavatelji LNG-a teže fiksnoj dobavi i strahuju od mešetarenja plinom

Mešetarenje plinom na spot tržištu, gdje pošiljke plina promijene vlasnika i 10 do 12 puta prije konačne isporuke, doprinijele su ogromnom rastu cijena plina u Europskoj uniji. EU sada ima problem u slučaju rata u Ukrajini, jer postoji opravdana bojazan da će u tom slučaju ruske isporuke Europi biti racionirane. Zato se traže alternative, a riječ je o LNG-u. SAD je obećao da će "hraniti" europske terminale, a sada se o istoj temi razgovara s Katarom, jednim od najvećih proizvođača. 

Katar je rekao da može preusmjeriti dio pošiljkiiz Azije u EU, ali nije riječ o velikim količinama, jer je većina pokrivena dugoročnim ugovorima, rečeno je prošli tjedan kad je katarski emir razgovarao s predsjednicom EK, a EU je odbila komentirati. Zahtjevi iz Dohe su jasni - on želi jamstva EU da će zemlje eventualni višak LNG-a preusmjeravati u Uniju. Ako se ta preprodaja radi uz maržu, ostvaruje se ekstra profit i produbljuje nestašica, što baš i nije optimum, ali to nitko ne može spriječiti. Katar također traži rješenje europske istrage o dugoročnim ugovorima o dobavi plina iz 2018., pritisak koji je EK napravila kako bi deregulirala tržište i potaknula trgovinu na spotu. 

Problematični ugovori

Katar, dakako, želi da se Europa više obveže na fiksne ugovore o dobavi, umjesto "skupljih" na slobodnom tržištu. Nova "pravila" bila bi rješenje za sve koji prodaju plin starom kontinentu, a takva rješenja zadiru u dizajn tržišta koji je krajnje liberalan, a za kojeg potrošači ističu da su takve reforme u zadnjih 20 godina izazvale dosta kaosa i posljedično dovele do viših cijena plina. 

Think tank Brugel je nedavno objavio analizu prema kojoj bi se glavnina središnje i istočne Europe, sve istočnije od Italije i Njemačke (koje su također u toj grupi), našle pogođene manjkom plina, ako dođe do ratnog stanja. LNG ne bi mogao napraviti veliku razliku za zemlje koje nisu na obodu Atlantskog oceana, konstatirano je. Cijena plina na nama referentnom tržištu TTF trenutno je 84 EUR/MWh, fjučersi za isporuke u ožujku trenutno su na 81 EUR/MWh, a ako se gleda cijeli drugi kvartal cijena pada na 77,7 EUR/MWh. 

TAGOVI