Koprivnica prodaje opskrbu plinom

Autor: N.D. Objavljeno: 06.07.2016. 🕜 09:22 Lokacija: Koprivnica

U Komunalcu procijenjuju da se neće moći tržišno utrkivati s velikim igračima

Koprivnica je u ponedjeljak pokrenula proceduru prodaje svog poslovanja distribucije i opskrbe plinom za kućanstva i industriju. Gradsko poduzeće Komunalac objavilo je javni poziv potencijalnim investitorima da pokažu jesu li zainteresirani za preuzimanje do 100% udjela u poduzeću kćeri Koprivnica plin, koji drži distribucijsku mrežu, i u budućemu poduzeću Koprivnica Opskrba koje će preuzeti opskrbu plinom. Riječ je o opskrbi gotovo 12.000 kućanstava te oko 1000 poslovnih subjekata, među kojima su i "kapitalci" poput Podravke i Carlsberga, te o oko 450 km plinske mreže u izvrsnom stanju, s oko dva posto gubitaka na godinu. Rok je do 20. srpnja, nakon čega će se zainteresirani ulagači pozvati da obave dubinsko snimanje koprivničkoga plinskog biznisa, a potom slijede neobvezujuće pa obvezujuće ponude i, na koncu, sklapanje ugovora. Proces bi, prema najavama iz Komunalca, koji je za prodaju plinskog biznisa dobio nalog iz gradske uprave, trebao biti gotov do kraja godine. Razlog privatizaciji plinskog biznisa jest liberalizacija tržišta plinom od 1. travnja iduće godine, piše Večernjak
"Izmjena zakonskih propisa, nastale tržišne promjene te završetak procesa liberalizacije tržišta plina koji se očekuje do travnja 2017. godine već sad imaju veliki utjecaj na poslovanje na domaćem tržištu plina te će očekivana konsolidacija tržišta dovesti do okrupnjavanja na tržištu plina. Kako bi se postigli najbolji uvjeti poslovanja, a prateći domaće ali i europske trendove, Komunalac kroz ovaj proces želi uz strateškog partnera osigurati nesmetanu i najkvalitetniju uslugu opskrbe i distribucije plina svojim kupcima kao i dugoročnu stabilnost plinske infrastrukture u Gradu Koprivnici i ostalom distribucijskom području", kažu u Komunalcu.
U ovom bi se trenutku, prema neslužbenim procjenama, za plinski biznis moglo dobiti i do 70 milijuna kuna.  "Jednostavno više ne možemo pratiti trendove koje nameću neki koji dolaze i iz Hrvatske i izvana jer ti ljudi na početku plinske sezone u Rusiji kupuju nekakvih milijardu kubika plina, dok mi kupujemo 30 milijuna", objasnio je lani u prosincu, za rasprave na sjednici Gradskog vijeća, obnašatelj dužnosti gradonačelnika Mišel Jakšić. Šeficu Komunalca Maju Hleb pitali su što bi prodaja plinskog biznisa mogla značiti za građane i njihove džepove. "Do 1. travnja iduće godine ništa se neće promijeniti, jer cijenu plina dotad određuje država, osim ako nova Vlada ne prolongira rok za liberalizaciju tržišta plinom. A potom se može očekivati tržišna utakmica za svakog potrošača, što bi moglo donijeti i niže cijene", odgovorila je.

TAGOVI