Njemačka: dodatnim mjerama do smanjenja potrošnje

Autor: B.O. Objavljeno: 20.06.2022. 🕜 08:39 Lokacija: Hamburg (Njemačka)

FDP poziva Njemačku da ponovno razmotri i odluku o zabrani frakturiranja

Njemački ministar gospodarstva i zaštite klime Robert Habeck, prema nacrtu koje je vidjela novinska agencija dpa, namjerava uvesti dodatne mjere kako bi se smanjila potrošnja plina i nadomjestile zalihe s obzirom na manju isporuku tog energenta iz Rusije

Smanjit će se korištenje plina za proizvodnju električne energije i industriju, a prioritet će biti punjenje skladišta uoči zime. 

Savezna vlada namjerava osigurati milijarde za financiranje tih mjera, doznaje njemačka novinska agencija dpa iz vladinih krugova. 

K tomu, Habeck je izjavio kako će veće korištenje elektrana na ugljen nadoknaditi manjak plina.

 

Obuhvatni plan 

U tom dokumentu na pet stranica do kojeg je došla dpa, Habeck kaže kako "potrošnja plina mora nastaviti padati, a više tog energenta mora doći u skladišta, inače će zimi biti jako tijesno". 

On je također poduzeo korake za smanjenje potrošnje energije kod privatnih korisnika, kao što je ograničenje grijanja u kućanstvima.

No, kancelar Olaf Scholz je u intervjuu za dpa u protekli petak rekao kako je protiv razgovora o "pojedinačnim mjerama" bez izrade cjelovitog plana. 

Ruska državna energetska tvrtka Gazprom posljednjih je dana značajno smanjila protok plina kroz plinovod Sjeverni tok 1, pravdajući to tvrdnjom da je došlo do kašnjenja u popravku kompresorskih turbina koje je poslao tvrtki Siemens Energy na održavanje.

 

Dražbe plina 

Habeck je rekao da je taj potez politički motiviran. Dijelovi koji nedostaju još uvijek mogu se nadomjestiti, a skladišta plina i dalje se pune, iako po višim cijenama, rekao je. 

Savezna vlada, prema izvorima agencije dpa, planira dodatnu kreditnu liniju od 15 milijardi eura (15,7 milijardi dolara) njemačke Kreditne banke za obnovu – KfW. 

Habeck ovog ljeta također planira predstaviti model dražbe plina. Tako će se industrijskim potrošačima nuditi poticaji za uštede u potrošnji plina. Ideja je da industrijski kupci koji mogu bez plina smanje svoju potrošnju u zamjenu za financijsku naknadu te taj energent stave na raspolaganje za skladištenje. 

U međuvremenu, Slobodna demokratska stranka (FDP), treća u koaliciji tamošnje vlade, pozvala je Njemačku da ponovno razmotri svoju odluku o zabrani frakturiranja, postupka kojim se nafta i plin izvlače iz škriljca koristeći kemikalije i visoki tlak. 

"Kao što znanstvene studije pokazuju, prema modernim sigurnosnim standardima frakturiranje ne uzrokuje znatnu štetu okolišu", rekao je parlamentarni direktor FDP-a Torsten Herbst novinama Welt am Sonntag.

TAGOVI