Njemački porez teško pogađa okolne zemlje koje nemaju pristup LNG terminalima

Autor: N. D. Objavljeno: 29.02.2024. 🕜 12:37 Lokacija: Berlin (Njemačka)
  • Tanker za ukapljeni prirodni plin (LNG) na terminalu (izvornik: Wojciech Wrzesien / Shutterstock, 2021.)

• LNG, LNG terminal, LNG tankeri
    Izvor: Wojciech Wrzesien / Shutterstock

Njemačka povećava porez na skladištenje plina koji snažno pogađa trgovce plinom u okolnim zemljama

Sve veća ovisnost o uvozu ukapljenog prirodnog plina sve više dijeli zemlje članice EU-a. Na sastanku u Bruxellesu sljedećeg ponedjeljka ministri energetike raspravljat će o pritužbi nekoliko srednjoeuropskih zemalja koje nemaju LNG terminale na povećane naknade za transport plina u Njemačkoj. Pristojbu za skladištenje plina Njemačka koristi od listopada 2022. za refinanciranje troškova zimskih zaliha a naplaćuje ju Trading Hub Europe (THE). Početkom veljače berlinska je vlada produžila porez na skladištenje plina do ožujka 2027. a THE procjenjuje da bi se do tada moglo skupiti dodatnih 2,6 milijardi eura.

Teret nameta prilično je bolan za pogođene države. Dok je naknada za skladištenje plina u početku iznosila 0,59 € po MWh, početkom godine je povećana na 1,86 €. Ukupno, danas tranzit kroz Njemačku košta oko tri eura po megavat satu. To nije jeftino u vrijeme kada se plin ponovno prodaje za 25 do 28 eura po MWh.

 
Jako skupi tranzit kroz Njemačku

 

Tranzit kroz Njemačku već je znatno poskupio od 2020. zbog nekoliko političkih intervencija. Prema THE-u, to je rezultiralo ukupnim troškovima od 8,7 milijardi eura do listopada prošle godine. Tvrtka prikuplja taj novac od trgovaca putem pristojbi za skladištenje plina, te ga prosljeđuje potrošačima plina, kako bi se amortizirali visoki troškovi energenta. Stručnjak za plin Jens Völler iz konzultantske tvrtke Team Consult procjenjuje da će strani kupci platiti oko petinu prihoda THE u 2023., zato što se pristojba plaća i na graničnim točkama plinskog transportnog sustava.

Njemački istočni susjedi smatraju da je to nepravedno. Oni ovise o Njemačkoj kao tranzitnoj zemlji za pristup ukapljenom prirodnom plinu s obale Sjevernog mora. "Pristojbom se kažnjavaju najranjivije države bez izravnog pristupa LNG terminalima. U konačnici, ovo bi moglo prisiliti nekoliko država članica da se više oslanjaju na uvoz plina iz Rusije.", stoji u pismu iz Češke, Austrije, Poljske, Mađarske i Slovačke, o kojem je prvi izvijestio Financial Times. Međutim, kada tranzit plina kroz Ukrajinu završi krajem 2024. godine, ovisnost srednjoeuropskih stanovnika o plinu iz Njemačke još će se više povećati.

 
Udarac na potrošače

 

Takvi potezi sada privlače imitatore. Italija također priprema slične namete na graničnim prijelazima. Ako se zbog političkog pritiska ipak ukine pristojba za skladištenje plina na graničnim prijelazima, neki veliki industrijski potrošači u Njemačkoj suočili bi se s velikim troškovima. Bez doprinosa stranih kupaca, naknada bi trenutno iznosila 2,52 eura umjesto 1,86 eura po MWh, kako je izračunao Enervis za Table.Media. Za četveročlanu obitelj to bi bilo manje od 10 € dodatnih godišnje. Situacija bi bila vrlo drugačija za industrijske kupce. Uz godišnju potrošnju od 100.000 MWh tvrtka bi već bila opterećena s dodatnih 66.000 €. Povećanje bi još više pogodilo proizvođače amonijaka i petrokemijske divove.

Eurogas je također izrazio sumnju u zakonitost toga. Njemački pristup u najmanju ruku krši duh EU Uredbe o skladištenju plina. Međutim, zabrana takve prakse odnosi se samo na zemlje članice koje nemaju skladišta plina.

 

 

 

TAGOVI