Ogroman bugarski porez na ruski plin razbjesnio je Srbiju i Mađarsku

Autor: N. D. Objavljeno: 17.10.2023. 🕜 10:10 Lokacija: Sofija (Bugarska)
  • Bugarska Narodna skupština u Sofiji (izvornik: Jim Black, Pixabay, 2022.)

• Sofija, Bugarska
    Izvor: Jim Black / Pixabay

Neprihvatljivo je da jedna EU članica ugrožava opskrbu plinom druge EU članice, kažu Mađari

Bugarska je odlučila uvesti porez na ruski plin koji se transportira plinovodom Turski tok i to čak od 10,20 eura/MWh, što je izazvalo konsternaciju u Mađarskoj i Srbiji. Neočekivanu odluku je prihvatio bugarski parlament prošlog petka, a snažno će pogoditi susjedne zemlje koje uvelike ovise o tom opskrbnom pravcu. Bugarska očekuje da će od poreza zaraditi 1,2 mlrd. eura, a porez je tako velik da će isplatiti gradnju plinovoda u samo jednoj godini! Turskim tokom na Balkanu se transportira cca. 15,5 mlrd. m3 plina godišnje. 

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić je za Politiku izjavio da je taj potez veliki problem Sbiji, jer će drastično povećati cijenu plina za dodatnih 100 eura na svakih tisuću kubika, te je dodao da se to "ne bi trebalo odnositi na Srbiju", te da će o tome razgovarati s Rumenom Radevom, bugarskim predsjednikom. Radev se još nije očitovao o toj temi, ali ranije je kritizirao bugarske namjere da diverzificira opskrbu. Srpsko ministarstvo energetike je priopćilo da će učiniti sve da građani ostanu neoštećeni, a plinska skladišta u obje zemlje trenutno su potpuno puna. 

 
Alternativa još ne postoji

 

Srpsko-bugarski plinski interkonektor, kapaciteta 1,8 mlrd. kubika je u završnoj fazi, a Srbiji bi trebao omogućiti da dobije plin iz Azerbajdžena i LNG terminala u grčkom Aleksandropulosu. 

Mađarski ministar vanjish poslova Peter Szijjjarto jučer je rekao da je "apsolutno neprihvatljivo da jedna EU članica ugrozi opskrbu plinom druge EU članice, jer je to protivno europskoj solidarsnosti i EU pravilima". To je prozvao novim pokušajem zatiranja rusko-mađarske suradnje. Mađarske poduzima korake da bugarska regulativa ne stupi na snagu, a Bugarska se ne izjašnjava o zakonu, javlja Balkan Insight. 

Operator Turskog toka Gazprom je još lani objavio da zbog sankcija - jer dobavljači opreme od sredine rujna 2022. ne žele isporučiti  opremu - ne može napraviti potrebne popravke na plinovodu, te poziva EU da omogući tehničku pomoć i održavanje plinovoda. South Stream Transport, operator plinovoda je zatražio novu dozvolu, ali nije jasno hoće li je dobiti, rekli su RFE/RL-u.

TAGOVI