Oporba je zabrinuta zbog izmjena Zakona o LNG-ju

Autor: N. D. Objavljeno: 13.07.2023. 🕜 14:31 Lokacija: Zagreb
  • Pogled iz zraka na terminal za prihvat ukapljenog prirodnog plina (LNG) u Omišlju na Krku (izvornik: LNG Hrvatska 2021.)

• LNG terminal, LNG Hrvatska, LNG
    Izvor: LNG Hrvatska

Prijedlog želi potaknuti razvoj LNG tržišta i veću upotrebu u prometu ali i prenosi imovinu na LNG Hrvatsku

Devet oporbenih klubova zastupnika u Saboru u četvrtak su priopćili da vladajuća većina, predvođena HDZ-om, ima "opasne namjere" u povodu izmjena Zakona o LNG terminalu, ustvrdivši kako se njima "ugrožava vlasništvo građana nad nekretninama".

Riječ je o Zakonu kojeg je Vlada u Sabor poslala 6. srpnja. Donošenjem tog Zakona želi se potaknuti razvoj tržišta LNG-jem u prometu. Prema njemu, pitanje mjesta za opskrbu LNG-om se neće vezivati isključivo uz određenu lokaciju, u konkretnom slučaju područje Mlake u luci Rijeka, već će se odabrati optimalna lokacija mjesta za opskrbu.

Naime, Hrvatska bi trebala imati 11 punionica za cestovna vozila do 2030., a kamioni na LNG su i dalje vrlo rijetki. S obzirom na to da je od izbora lokacije mjesta za opskrbu prošlo gotovo četiri godine napravljena je revalorizacija optimalnih mjesta za opskrbu. Cilj revalorizacije je optimiziranje tehničkih, prostornih i financijskih parametara u cilju omogućavanja realizacije projekta razvoja stanica do 2024. godine uz ostvarenje punog potencijala realizacije UPP terminala kao opskrbne točke za upotrebu u prometu.

Također, donošenjem ovoga Zakona definirat će se da se nekretnine koje su potrebne za gradnju, rekonstrukciju i održavanje samog terminala za UPP izvlašćuju u korist investitora koji provodi proces izvlašćenja i na kojeg glase sve dozvole i dokumenti vezani uz gradnju terminala za UPP, stoji u obrazloženju izmjena.

 
Što kaže ujedinjena oporba

 

Klubovi zastupnika SDP-a, Socijaldemokrata, Možemo, Mosta, IDS-a, HSS-a i RF-a, Fokusa i reformista, Centra i GLAS-a te Hrvatskih suverenista u priopćenju su naveli kako izmjene ugrožavaju vlasništvo hrvatskih građana nad nekretninama". "Izmjenama se na mala vrata se hrvatskim građanima želi podvaliti izvlašćivanje njihovih nekretnina izravno u korist tvrtke LNG Hrvatska d.o.o., umjesto dosadašnjih odredbi Zakona kojim su se nekretnine potrebne za izgradnju terminala izvlašćivale u korist Republike Hrvatske", naveli su.

Oporba tumači kako to znači da će bilo koja nekretnina u Hrvatskoj moći prijeći u vlasništvo tvrtke LNG Hrvatska čiji su vlasnici HEP i Plinacro. Ako izmjene Zakona o terminalu za ukapljeni prirodni plin dobiju zeleno svjetlo u Saboru, Hrvatska bi mogla “ostati bez energetike”, poručili su iz devet saborskih oporbenih klubova zastupnika.

"Iz posljednje plinske afere postalo je jasno da se imovina hrvatskih građana - pod budnim okom Andreja Plenkovića - rasprodaje u bescjenje. Takvim načinom upravljanja energetski sustav u Hrvatskoj namjerno se baca na koljena kako bi ga u budućnosti mogli preuzeti moćniji igrači. Analogno tome, hrvatski građani mogli bi ostati bez strateške grane - energetike", kažu u priopćenju.

 

TAGOVI