Plutajući LNG-terminal doplovio u riječki zaljev

Autor: N.D. Objavljeno: 13.10.2020. 🕜 11:25 Lokacija: Rijeka

Rješava se dokumentacija za registraciju FSRU broda

Brod "LNG Croatia", koji će kao plutajuća jedinica za prihvat, skladištenje i uplinjavanje ukapljenog prirodnog plina (FSRU brod) biti jedan od glavnih elemenata novog LNG terminala u Omišlju na Krku, doplovio je u utorak ujutro u Riječki zaljev. 

Brod je na sidrištu ispred riječke luke, gdje će biti obrađena potrebna dokumentacija i pripreme za privez, doznaje se iz tvrtke LNG Hrvatska. Nakon toga, brod će u srijedu uploviti u Brodogradilište Viktor Lenac, u kojemu će biti obavljena dodatna ispitivanja broda. Brod "LNG Croatia" doplovio je iz kineskog brodogradilišta nedaleko Šangaja u kojemu je tehnološki prerađen i pretvoren u FSRU brod. 

FSRU će zapošljavati 60 ljudi

Direktor LNG Hrvatske Hrvoja Krhen izjavio je za Hinu da će "LNG Croatia" u početku prosinca biti smješten i pušten u probni rad na LNG terminalu u Omišlju, a od 1. siječnja sljedeće godine, kako je ranije najavljeno, bit će operativan, u komercijalnoj upotrebi. Na brodu-terminalu je sada 28 ljudi, a kada LNG terminal bude u pogonu zapošljavat će oko 60 ljudi, koji će se izmjenjivati u dvije posade, prema postojećim standardima. 

FSRU brod ima kapacitet spremnika od 140.000 m3, s nominalnom kapacitetom regasifikacije ukapljenog prirodnog plina od 300.000 m3 prirodnog plina/satno, što na godišnjoj razini daje kapacitet od 2,6 milijardi m3. Uz to, na LNG terminal, uz odabrani FSRU brod, moći će pristati svi brodovi za prijevoz UPP-a, kapaciteta od 3.500 do 265.000 m3 plina. Sav slobodni kapacitet terminala zakupljen je za iduće tri godine, a do 2027. više od 80%.

TAGOVI