Porazno stanje u dimnjačarstvu tri slavonske županije

Autor: B.L. Objavljeno: 16.12.2020. 🕜 13:16 Lokacija: Zagreb

Neke općine možda stvarno nemaju smisla

Stanje dimnjačarstva u tri slavonske županije: Virovitičko-podravskoj, Požeško-slavonskoj i Brodsko-posavskoj najjednostavnije bi se moglo opisati kao porazno. Naime, od ukupno 54 jedinica lokalne samouprave (općina i gradova), njih 46% trenutačno nemaju dimnjačarsku službu. Pri tome je ili ona istekla (kod nekih se to, doduše, dogodilo nedavno, a neke su nakon toga čak i raspisale natječaje) ili se o tome ne mogu pronaći podaci na službenim internetskim stranicama i/ili u Registru koncesija Financijske agencije. 

Spomenute tri županije se po bruto domaćem proizvodu ubrajaju u najsiromašnije u Hrvatskoj, pri čemu Brodsko-posavska županija ima najmanji BDP od svih hrvatskih županija, dok su Požeško-slavonska i Virovitičko-podravska županija i među najmanje naseljenima u Hrvatskoj. Kako je u nekima od općina u te tri županije dimnjačarska koncesija očito istekla još davno ili se podaci o tome ne mogu pronaći na internetu, postavlja se pitanje ima li možda smisla da Hrvatska doista ima toliko gradova i općina ili bi se moglo razmotriti smanjivanje njihovog broja, tako da one ne samo budu financijski samodostatne, već i da budu pravi servis svojim stanovnicima.


Županija u kojoj više od polovice općina i gradova nema dimnjačara  

Od spomenute tri županije, najlošije stanje u dimnjačarstvu je u Brodsko-posavskoj županiji. Od ukupno 28 općina i gradova, u njih 16 ili 57% dimnjačarske službe trenutačno nema. 

S jedne strane, ima općina u kojima je ona istekla razmjerno nedavno kao što su Donji Andrijevci, gdje je ove godine raspisan natječaj za odabir novog dimnjačara, Sikirevci i Slavonski Šamac, gdje su koncesije istekle 2019. ili Vrpolje, gdje je koncesija istekla 2018., a natječaj je raspisan također ove godine. S druge strane, u Podcrkavlju je dimnjačarska koncesija istekla 2017., u Bebrini i Garčinu 2014., u Dragaliću 2013., a u Cerniku, Novoj Kapeli i Oprisavcima još 2011. godine. 
Na kraju neslavnog popisa su općine u kojima očito već desetljeće nema dimnjačara (ili se, valja se nadati, o tome na internetu ne mogu pronaći podaci): Klakar, gdje je dimnjačarska koncesija istekla 2010. te Rešetari, Staro Petrovo Selo i Vrbje, gdje je ona istekla 2008. godine. Konačno, tu je i Općina Davor za koju se uopće nikakvi podaci o dimnjačarskoj službi na internetu ne mogu pronaći.

Od općina i gradova Brodsko-posavske županije u kojima trenutačno ima dimnjačarske službe (ili se o tome mogu pronaći službeni podaci), u najviše njih se dimnjačarskim poslovima bavi Dimnjačar Nenadić iz Slavonskog Broda koji pokriva sve tri dimnjačarske zone u gradu, ali i općine Bukovlje, Gornja Vrba i Sibinj. Od ostalih važnijih tvrtki i obrta valja još spomenuti novogradišku komunalnu tvrtku Eko KONG koja dimnjačarske poslove obavlja u Novoj i Staroj Gradiški, obrt Dimnjačarstvo Zagreb koji pokriva Okučane i Oprisavce i obrt DS Dimnjak iz Gundinaca koji pokriva Gundince i Veliku Kopanicu.   


Dimnjačarstvo - posao komunalnih tvrtki 

Sasvim je drugačije stanje u Požeško-slavonskoj županiji. Od ukupno 10 gradova i općina (i to točno pet gradova i pet općina), njih samo tri (33%) trenutačno nema dimnjačarsku službu. Od toga je u Kutjevu ona istekla 2008., a u Velikoj još 2007. godine, dok se za Čaglin nikakvi službeni podaci na internetu ne mogu pronaći.

S druge strane, u svim preostalim jedinicama lokalne samouprave dimnjačarstvom se bave komunalne tvrtke. U Brestovcu, Jakšiću, Kaptolu, Pleternici i Požegi to je Komunalac Požega, a u Lipiku i Pakracu Komunalac iz Pakraca.


Četvrtina županije bez dimnjačara

U Virovitičko-podravskoj županiji 25% jedinica lokalne samouprave trenutačno nema dimnjačarsku službu. Dakle, od ukupno 16 općina i gradova, dimnjačara sada nema u četiri općine: Crncu, Čačincima, Gradini i Špišić Bukovici. No, dok je dimnjačarska koncesija u Špišić Bukovici istekla razmjerno nedavno, u rujnu ove godine, u Čačincima je istekla 2017., a za Crnac i Gradinu na internetu o tome nema nikakvih podataka.

Najveći dimnjačar u Županiji, promatrajući broj jedinica lokalne samouprave koji pokriva, je Dimnjačar Slatina koji pokriva jedno dimnjačarsko područje (Istok) u Slatini te Čađavicu, Mikleuš i Voćin. U tri jedinice lokalne samouprave dimnjačarsku službu obavlja slatinska komunalna tvrtka Slatina-kom: preostalo dimnjačarsko područje (Zapad) u Slatini, Novu Bukovicu i Sopje. Tvrtka Dimko iz Pitomače pokriva dvije jedinice: jedno dimnjačarsko područje u Virovitici (Zapad) i samu Pitomaču, dok obrt Dim Virovitica pokriva preostalo dimnjačarsko područje u Virovitici (Istok) i Lukač. 


U svakom slučaju, za pronaći dimnjačara ne treba mukotrpno pretraživati internet, već se najtočniji i najakutalniji podaci o ovlaštenim dimnjačarima za većinu hrvatskih gradova i općina najjednostavnije mogu pronaći u specijaliziranoj bazi podataka na našem portalu

TAGOVI