Putin: Dug za plin može i u nacionalnim valutama

Autor: N. D. Objavljeno: 02.01.2023. 🕜 10:18 Lokacija: Moskva (Rusija)
  • Vizualizacija plinske ili naftne platforme (izvornik: Shutterstock, 2011.) 

• platforme, proizvodnja nafte i plina, istraživanje nafte i plina
    Izvor: Shutterstock

Izvoz ruskog plina trenutno je na povijesnom minimumu

Rusija će dopustiti državama plaćanje duga za isporuku plina u stranoj valuti, prema izmjenama koje je predsjednik Vladimir Putin prošli petak unio u svoj raniji dekret o plaćanju plina u rubljama.

Dokument također pojašnjava da podmirenje duga ne znači automatski nastavak opskrbe plinom. To također ne mijenja prethodno navedene zahtjeve da inozemni kupac ruskog plina plaća u rubljama. 

Putin je potpisao dekret u ožujku, prisiljavajući europske kupce da otvore bankovne račune u rubljama kod Gazprombanke i plaćaju u ruskoj valuti ako žele nastaviti primati ruski plin.

Naknadno je prekinuta opskrba nekim tvrtkama i zemljama, poput Poljske i Finske, koje su odbile uvjete sporazuma. Godine 2020. 36% ukupno potrošenog plina u Europi činio je ruski plin, dok je početkom prošle godine 45% činio ruski plin, no do kolovoza ruski plin je činio samo 17,2% uvoza.

Prvi čovjek Gazproma Aleksej Miller prije nekoliko dana je izjavio da će izvoz u zemlje izvan bivšeg SSR-a tijekom 2022. iznositi 100,9 mlrd. m3 godišnje. To je pad za 45% s 185,1 mlrd. m3 u 2021. i uključuje opskrbu Kine plinovodom Snaga Sibira, u koju je Gazprom te godine izvezao 10,39 mlrd. m3 plina godišnje. Ovogodišnje razine izvoza ruskog plina su na povijesnom minimumu, koji je do sada iznosio 117 mlr. m3 plina godišnje, a postignut je 1995, prema Gazprom Exportovim podacima. 

Izvor: Gazprom
Povećanje izvoza LNG-a


Rusija je znatno povećala izvoz plina brodovima (LNG) zahvaljujući Novatekovom LNG terminalu na poluotoku Jamal, preko kojeg je od siječnja do studenog izvezeno 29,7 milijuna tona plina. Reuters javlja da je Rusija uspjela nadoknaditi pad prihoda od izvoza plina u EU višim cijenama tako da su im proračunski prihodi od izvoza ugljikovodika porasli za više od trećinu u prvih 10 mjeseci ove godine. 

Izvoz plina u Njemačku zaustavljen je u rujnu nakon dizanja u zrak plinovoda Sjeverni tok 2, za što krivci nikada nisu imenovani, iako je istraga dovršena. Švedska i Danska su zaključile da je uzrok pucanja plinovoda podmetanje eksploziva, no nisu navele tko je odgovoran, a i NATO je zaključio da je riječ o sabotaži.

Rusija je za ksploziju optužila britanske marince, što je London odbacio. Ruski izvoz plina Sjevernim tokom 1 činio je rekodnih 59,2 mlrd. m3 2021. Gazprom je objavio da ove godine očekuje proizvodnju 412,6 mlrd. m3 plina, što je znatan pad od rekordnih 514,8 mrld. 2021. 

TAGOVI