Rusija se s plinom okreće Dalekom istoku

Autor: I.T. Objavljeno: 27.03.2012. 🕜 14:10 Lokacija: Zagreb

Istočnoazijska tržišta postaju novo odredište ruskog plina

Istočnoazijska tržišta postat će središnja točka razvoja novih plinskih projekata u Rusiji, izjavio je ruski premijer Vladmir PUTIN. Rusija je 2011. proizvela 670 mlrd. m3 plina ili za 3,1% više nego 2010. godine, što je premijer Putin istaknuo kao znak koliko je ona pouzdan energetski partner. U planu je razvoj novih velikih  plinskih projekata na ruskom Dalekom istoku, Jamal i Štokman te pripadajuće transportne infrastrukture, javlja novinska agencija UPI.
Ipak, ruska plinska tvrtka Gazprom nije dala dovoljno informacija o projektu razvoja polja Štokman pa se ne može donijeti nikakva odluka o poreznim olakšicama za tu namjenu, objavilo je rusko Ministarstvo financija. Partneri na projektu, Gazprom, francuski Total i norveški Statoil, trebali bi se uskoro sastati kako bi donijeli konačnu odluku o financiranju projekta, pri čemu su porezne olakšice trebale biti ključne. S tim u vezi, Gazprom je zaprijetio da će odgoditi početak radova na projektu Prirazlomnoje, sve dok vlada ne donese odluku o poreznim olakšicama za projekt Štokman, javlja ruski portal 'Oil and Gas Eurasia'.
Istodobno su se predstavnici Gazproma i nove libijske vlade sastali su se u Rimu na skupu koji je bio posvećen daljnjem razvoju naftnih i plinskih projekata u Libiji. Još je jednom potvrđeno da će nova vlada poštovati sve ranije ugovore i obaveze koje su strane zemlje i njihove tvrtke potpisali s bivšom vladom. U tom svjetlu se raspravljalo i o mogućnostima za nastavak zajedničkih naftnih i plinskih projekata, javlja ruski portal 'Voice of Russia'.
Kada je riječ o plinovodima, plinovod Sjeverni tok koji preko Baltičkog mora izravno povezuje Rusiju i Njemačku, dobio je nagradu poljskog stručnog časopisa 'Baltic Transport Journal'. Poljska se snažno protivila gradnji plinovoda, budući da je njegovim prolaskom kroz Baltičko more zaobiđen njezin teritorij. Spomenuta nagrada je stigla kao priznanje za sigurnost radova obavljenim u planiranim rokovima te posebno izniman tržišni značaj plinovoda koji predstavlja veliki iskorak u opskrbi Europe ruskim plinom, javlja ruski portal 'Oil and Gas Eurasia'.
Vezano uz projekte ruskih naftovoda i plinovoda, valja reći i da je Rusija ponovila stav da će sagraditi naftovod od bugarske luke Burgas na Crnom moru do grčke luke Aleksandopolis na Sredozemnom moru unatoč odustajanju Bugarske. Transbalkanski naftovod  se planira sagraditi, ali uz snižavanje troškova gradnje. Bugarska želi odustajanjem izazvati poništenje međudržavnog ugovora o njegovoj gradnji, dok je Rusija i Grčka žele nastaviti, javlja bugarski dnevnik 'Novinite'.

TAGOVI