Srbijagas grca u dugovima većim od dvije milijarde eura

Autor: N. D. Objavljeno: 20.06.2023. 🕜 09:14 Lokacija: Beograd (Srbija)
  • Plinski plamen (izvornik: Vasily A. Shubochkin / Shutterstock, 2007.)

 • plin, plamenik, plamen
    Izvor: Vasily A. Shubochkin / Shutterstock

Država redovno "suši" abnormalno velike dugove srbijanskog monopolista u plinu

Srpski Srbijagas, tvrtka za transport, skladištenje, distribuciju i promet prirodnim plinom prošle je godine nagomilao 2,5 milijarde eura duga. Dobit prošle godine iznoslila je 47 mil. eura, što je rast za 14,6 milijuna eura, pišu srpski mediji.

Kratkoročni dugovi koji na naplatu stižu u roku od godinu dana iznose čak dvije milijarde eura, što je povećanje od milijardu eura u samo godinu dana. Dugoročne obaveze iznose oko 530 mil. eura i one su također povećane za oko 107 mil. eura.

Kako za Novu.rs objašnjava energetski stručnjak Miloš Zdravković, postoje objektivni i subjektivni razlozi velike zaduženosti Srbijagasa. Objektivni razlog je loš sustav naplate, a subjektivni loše poslovanje, netransparentna javna nabava i financijski neisplativi projekti.

 
Subvencionirana cijena plina i loša javna nabava

 

Objektivni razlog tolikog zaduženja je to što je država ograničila cijenu plina koju ova tvrtka može naplaćivati ​​svojim korisnicima. Cijena nije adekvatna”, kaže Zdravković. S druge strane, u javnosti se često čuje da je za sve kriva energetska kriza. Zdravković kaže da ima utjecaja i na poslovanje Srbijagasa - ali samo djelomično.

Jedini razlog zašto Srbijagas nije u crvenom je činjenica da je dugove ove tvrtke preuzela država. Tako je i ove godine. Vlada Srbije uputila je krajem ožujka parlamentu prijedlog zakona u kojem se traži državno jamstvo za kredit Srbijagasa u iznosu od 225 milijuna eura, uvećano za kamate i druge troškove.

 
Državna jamstva ne prestaju

 

U obrazloženju prijedloga zakona navodi se da je Vlada odlučila dati jamstvo za dug zbog energetske krize i visokih cijena uvoznog plina.

Ovo je tek posljednje u nizu državnih jamstava za dugove Srbijagasa, a po svemu sudeći i uobičajena praksa. U veljači je usvojen zakon kojim je država toj tvrtki dala jamstva od ukupno 105 milijuna eura i 2,35 milijardi dinara plus kamate. To znači da je država samo u ovoj godini jamčila za oko milijardu i 170 milijuna dugova Srbijagasa. Vlada je Srbijagasu još 2019. otpisala cijeli dug prema državi u ukupnom iznosu od 1,2 milijarde eura.

Prema istraživanju Insidera, Srbijagas je krajem 2018. od Vlade zatražio pretvaranje duga te tvrtke od oko 1,1 milijardu eura u državno vlasništvo. Kako je pisao Insajder, taj dug gomilao se godinama, a oko 80%, što je oko 935 milijuna eura, nastalo je aktiviranjem bankarskih jamstava koje je država dala za dugoročne kredite Srbijagasa. Iz tadašnjeg zaključka Vlade vidljivo je da je najveći dio duga Srbijagasa prema državi nastao upravo zato što je ona bila jamac, pa kad Srbijagas nije podmirivao dugove, država je to činila.

TAGOVI