Veliki plinski spor između BiH i Mađarske

Autor: N.D. Objavljeno: 28.09.2022. 🕜 08:25 Lokacija: Sarajevo (BiH)

Energoinvest se sudi s FGSZ-om koji teško tereti Vladu Federacije BiH, Energoinvest i BH Gas

Bosnaskohercegovačka tvrtka Energoinvest, ovlašteni dobavljač plina u bosanskohercegovačkom entitetu Federacija BiH, tužila je mađarskog operatora magistralnog plinskog sustava FGSZ koji je do travnja 2021. bila zadužen za transport ruskog plina u taj entitet. Potvrđeno je to za Radio Slobodna Europa (RSE) iz Energoinvesta koji tvrdi da je FGSZ-u za transport plina, preko Ukrajine i Mađarske, u proteklim godinama plaćao "znatno više od tarife odobrene od mađarskog regulatora", izvještava RSE.

Tužba iz Energoinvesta zapravo je protutužba  - uslijedila je nakon što je mađarski FGZS u rujnu 2021. pokrenuo spor kojim od Federacije BiH potražuje više od 21 milijun dolara za ugovorenu uslugu transporta koja nije realizirana. Razlog je što je Federacija BiH od 1. travnja 2021. promijenila trasu ospkrbe ruskim plinom i prešla na tzv. Turski tok, iako je ugovor s FGSZ-om trebao biti snazi do 2023.. Mađari su spor pokrenuli pred Arbitražnim sudom u Švicarskoj. 

Stari spor dolazi na naplatu

Osim Energoinvesta, tuženi su Vlada Federacije BiH, te BH Gas, javna kompanija zadužena za transport plina za potrebe Federacije BiH, čiji je osnivač entitetska Vlada. U Energoinvestu za RSE, pak, ističu da bi, prema arbitražnim procedurama, proces trebao biti okončan u drugoj polovini 2023. 

"Smatramo da su tuženi u arbitražnom postupku iznijeli ozbiljne argumente zbog kojih smatramo da je zahtjev FGSZ bez osnova. Podnesena je i protutužba zbog naplate transporta plina za Federaciju BiH u prethodnim godinama u iznosima koji su značajno veći od transportnih tarifa odobrenih od strane mađarskog regulatora", priopćili su za RSE iz Energoinvesta. 

Cijela priča puno je kompleksnija, jer je Energoinvest samoinicijativno promijenio dobavni pravac opskrbe plinom za BiH, navodno na inzistiranje Gazpromexporta, nakon čega je ušao u sukob s BH Gas-om, koji je protiv Energoinvesta pokrenuo kaznenu prijavu još 2021., upravo radi toga što će zbog neisporučenog plina FGSZ-u morati platiti ogroman novac. Godinu i pol tamošnji USKOK "rade svoj posao po toj prijavi", ali bez ikakvog efekta.  

TAGOVI