Vlada FBiH: smanjena veleprodajna cijena plina za 12,53 posto

Autor: B. O. Objavljeno: 07.04.2023. 🕜 11:40 Lokacija: Sarajevo (BiH)
  • Prirodni plin; plin (FOTO: Kwon Junho, 2023.)
    Izvor: Kwon Junho

Nova cijena od 1. travnja jedinstvena je za sve distribucijske tvrtke - povlaštene tarifne kupce Energoinvesta

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) je, na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, donijela Odluku o davanju suglasnosti na veleprodajnu cijenu prirodnog plina. Riječ je o smanjenju cijene plina za 12,53 posto od 1. travnja, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Drugim riječima, odlukom se daje suglasnost na veleprodajnu cijenu prirodnog plina za distribucijske tvrtke u FBiH, počevši od 1. travnja, koja iznosi približno 442 eura (866 KM) za tisuću standardnih kubičnih metara plina (Sm³), odnosno 0,44 eura ili 0,866 KM/Sm³ (t= 15°C, p=1,01325 bar, važeći uvjeti za Bosnu i Hercegovinu), donja ogrjevna vrijednost prirodnog plina (Hd=34.075,60 kJ/Sm³). U tu cijenu nije uračunat porez na dodanu vrijednost.

Za realizaciju ove odluke zaduženi su Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Federalno ministarstvo trgovine, svako u okviru svoje nadležnosti, objavljeno je na stranicama Vlade FBiH.

 

Relativno blaga zima

Kako je pojašnjeno, u skladu s Uredbom o organizaciji i regulaciji plinske djelatnosti energetska tvrtka Energoinvest iz Sarajeva uputila je Federalnom ministarstvu trgovine zahtjev za korekciju veleprodajne cijene prirodnog plina za distribucijske tvrtke. 

U zahtjevu je navedeno da se nova veleprodajna cijena plina za te tvrtke (povlaštene tarifne kupce) treba smanjiti za 12,53 posto, odnosno s dosadašnjih oko 505 eura (990 KM) za tisuću standardnih kubičnih metara plina na 866 KM/1.000 Sm³.

Također, istaknuto je kako bi se ova cijena prirodnog gasa primjenjivala od 1. travnja i jedinstvena je za sve distribucijske tvrtke - povlaštene tarifne kupce Energoinvesta.

Kao razloge za smanjenje cijene Energoinvest je naveo nekoliko čimbenika, kao što su relativno blaga zima i za ovo doba godine iznadprosječna temperatura u većini europskih zemalja, što je smanjilo potrošnju prirodnog plina i umanjilo povlačenje tog energenta iz podzemnih skladišta. K tomu, navode da se u skladištima u Europi nalazi oko 90 milijardi m³ prirodnog plina i još se pune preostali kapaciteti. Kao drugi važan čimbenik naveli su pad cijena nafte, koji se nastavio i u prvom tromjesečju ove godine.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije dostavilo je mišljenje da postoje opravdani elementi za traženu korekciju (smanjenje) prodajne cijene za povlaštene tarifne kupce, a Federalno ministarstvo trgovine ovaj zahtjev ocijenilo opravdanim.

TAGOVI