Za plinovod Zlobin – Bosiljevo već su sklopljeni ugovori za cijevi i opremu

Autor: B. O. Objavljeno: 11.05.2023. 🕜 15:34 Lokacija: Opatija
  • Radovi na polaganju plinovoda (izvornik: Shutterstock, 2007.)

• plinovodi, naftovodi
    Izvor: Shutterstock

Plinacro radi na povezivanju hrvatskog plinskog transportnog sustava na južni plinski koridor Jonsko-jadranskim plinovodom te s Bosnom i Hercegovinom zahvaljujući Južnoj interkonekciji

Zahvaljujući dugogodišnjem predanom radu i strateškom promišljanju, hrvatski plinski transportni sustav, uključujući i LNG terminal i podzemno skladište plina, bio je dio rješenja problema koje je uzrokovala ruska agresija na Ukrajinu i čimbenik stabilnosti opskrbe plinom za Hrvatsku i zemlje u okruženju, istaknula je Daria Krstičević, članica Uprave Plinacra na 38. Međunarodnom znanstveno-stručnom susretu stručnjaka za plin koji se u organizaciji Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP) održava u Opatiji. 

U tom kontekstu, istaknula je kako su za plinovod Zlobin-Bosiljevo kojim će se povećati transportni kapacitet već sklopljeni ugovori za cijevi i opremu te da je u tijeku prethodno savjetovanje za izvođenje radova.

 

Južna interkonekcija

U nastavku govora predstavila je projekte koje Plinacro razvija u cilju osiguravanja energetske stabilnosti zemalja u okruženju. Riječ je o projektima povećanja transportnih kapaciteta u smjeru Slovenije i Mađarske, s naglaskom na plinovodima Lučko-Zabok-Jezerišće-Sotla i Bosiljevo-Sisak-Kozarac-Slobodnica, javlja Plinacro.

K tomu, istaknula je kako Plinacro radi na povezivanju hrvatskog plinskog transportnog sustava na južni plinski koridor Jonsko-jadranskim plinovodom, a paralelno radi i na projektu povezivanja s Bosnom i Hercegovinom zahvaljujući Južnoj interkonekciji te razvija i druge projekte koji omogućavaju povećanje energetske neovisnosti. 

"Nedvojbeno je da će se s ovim projektima otvoriti i mogućnost da Hrvatska, od zemlje proizvođača i krajnjeg uvoznika prirodnog plina, postane tranzitna zemlja i značajan sudionik u trgovini prirodnim plinom za zemlje u okruženju. Plinacro, kao i uvijek dosad, aktivno sudjeluje i predano radi na ostvarenju tih ciljeva. Vezano uz razvoj sustava i buduće uloge Plinacra u zelenom gospodarstvu – naglasila bih kako aktivno pratimo tehnologije transporta i primjene vodika i ostalih dekarboniziranih plinova te u tom kontekstu razvijamo naše projekte", zaključila je. 

TAGOVI