Zemljište za LNG bit će toliko skupo da će projekt pasti u vodu?!

Autor: N.D. Objavljeno: 10.05.2016. 🕜 09:14 Lokacija: Zagreb

Kanadski investitori pozivaju državu u javno-privatno partnerstvo na projektu

Grupacija kanadskih investitora koja želi razvijati energetske projekte na Krku pa i graditi LNG-terminal, otvorenim se pismom obratila direktoru LNG-Hrvatske Mladenu Antunoviću, čije izjave demantiraju. Kažu da se država nudeći premali novac pokušavala domoći zemljišta za gradnju terminala. Naknada koju bi u slučaju izvlaštenja država trebala platiti vlasniku zemlje mogla bi biti tako visoka da bi projekt mogao biti ekonomski neisplativ. Pozivaju državu da s njima sklopi javno-privatno partnerstvo. Priželjkuju sklapanje bilateralnih dogovora u kojima će njihova grupa donijeti prava LNG zemljišta, akvizicije hipoteka, financiranje, plinske kupce (offtake), i razvojni program napravljen u posljednje četiri godine u Hrvatskoj, EU i SAD-u.

U opširnom pismu kažu da nije točno da su imali priliku predati svoju ponudu za ulaganje u projekt. Svoj interes pokazali su, kažu, već 2013. u Torontu, kada je tamo bio bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, no on i Antunović u više navrata nisu pokazali interes za njihov projekt već su "odbili diskusiju i potencijalnu suradnju". Kad je riječ o pozivu za ulagače, kažu da će njihova korespondencija s LNG Hrvatskom u Call for Equity procesu 2015., potvrditi da je Development Group bila spremna objaviti svoj interes i plan razvoja, pod uvjetom da LNG Hrvatska i/ili Vlada da jamstvo o povjerljivosti. "Vi to niste htjeli, a LNG Hrvatska nije imala protokole o povjerljivosti. Stoga vam nismo mogli otkriti komercijalno osjetljive informacije i bili smo kažnjeni odbijanjem mogućnosti sudjelovanja na natječaju. Jednostrani ugovor o povjerljivosti, koji je bio dio natječajnog dokumenta, zaštićuje isključivo vlasničke podatke o LNG Hrvatska, bez obzira na povjerljive podatke i informacija od ponuđača. Kao što je gore navedeno, vaša izjava u medijima podrazumijeva da je Development Group na ‘netransparentan' način pokušala participiriti, što je daleko od istine. Development Group ne traži ništa drugo osim transparentnosti. U svim našim odnosima poštujemo najviše etičke standarde i usklađenosti sa svim zakonima protiv mita i korupcije", poručuju investitori u pismu Antunoviću. Nadalje, tvrde da data room kod poziva za ulagače nije sadržavao podatke o zemljištu na kojem se terminal treba graditi, te su od LNG Hrvatske tražili da tada transparentno izrazi potencijalne troškove stjecanja ili iznajmljivanja zemljišta. 

"Development Grup je započela akviziciju oko imovine Diokija (što uključuje zemljište za LNG terminal), u 2013. godini. Pokušalo se s opstrukcijama od strane određenih osoba, o čemu ne želimo javno raspravljati u ovom trenutku, osim da može završiti pravnim procedurama ako se transakcija ne zatvori. Na koncu HETA je objavila natječaj za prodaju ukupnoga kreditnog portfelja i kolaterala poduzeća Dioki koji uključuje LNG zemljište i kompanija Pulsat, dio Development Group, sudjeluje u tom natječaju", tvrde. Također tvrde da ih država ne može jednostavno izvlastiti "u skladu s EU direktivom", kako Antunović kaže. 
"Činjenica je da će tako veliko i opsežno izvlaštenje biti iznimno kompleksan postupak pregovora koji može potrajati dugo, na koji se, u konačnici mogu žaliti obje strane, a krajnji ishod može biti određen od strane Europskog suda za ljudska prava (koji je u nadležnosti pri izvlaštenju imovine u stranom vlasništvu). U svakom slučaju, čak i ako je eksproprijacija dozvoljena po hrvatskim zakonima i međunarodnim pravnim standardima, Vlada (ili njegov odabrani investitor), morat će platiti 'pravednu tržišnu vrijednost " i sigurno će biti znatna neslaganja oko samog iznosa naknade. Svjesni smo napora Vlade u posljednjih nekoliko godina da steknu vlasništvo nad LNG zemljom, ali bezuspješno, jer otkupna cijena koju je Vlada bila, odnosno jest spremna platiti jednostavno nije dovoljna za rješavanje potražavanja od HETA-e. Temeljem naših procjena za LNG zemljište i prava potraživanja, obavijestili smo vas da će naknada koju će država morati platiti privatnom stranom vlasniku i developeru, biti značajno viša od one koju Vlada očekuje. Nastali trošak, vjerojatno će učiniti projekt ekonomski neprovedivim.", stoji u pismu kojeg u ime Pulsat Global Capitala potpisuju Eva Grossman Gollander, Samuel R. Baker, Robert Griffin te u ime BSH Groupe Dan Barnabić i Branko Šarčanin. 

TAGOVI