Žene su bolji vozači potpuno autonomnih automobila

Autor: Ivo Tokić, MBA Objavljeno: 09.09.2022. 🕜 08:59 Lokacija:

Intervencija vozača kod autonomnih vozila prilično je škakljivo pitanje, a muškarci su izgleda - lošiji...

U usporedbi s muškarcima, žene brže reagiraju i pokazuju stabilniju kontrolu nad preuzimanjem upravljanja u vožnji s potpuno automatiziranim automobilima, koji se kod nas nazivaju i autonomni auti. To je pokazalo istraživanje Sveučilišta Newcastle koje je proučavalo ponašanje muškaraca i žena u autonomnim autima razine 3. Takvi automobili omogućuju vozačima da se tijekom vožnje potpuno oslobode od upravljanja vozilom i obavljaju aktivnosti koje nisu povezane s vožnjom. 

Međutim, i kod takvih potpuno automatiziranih auta intervencija ljudskih vozača u kontroli vozila i dalje može biti potrebna u nekim situacijama, kao što je nedostatak signala ili mrežnih veza i mjesta bez potpune cestovne signalizacije i oznaka. Istraživanje je uključilo ukupno 76 vozača (33 žene i 43 muškarca), koji su trebali preuzimati kontrolu nad upravljanjem u vožnji autonomnim vozilima u različitim vremenskim uvjetima, pri čemu su istraživači mjerili vrijeme i kvalitetu preuzimanja. 

Manje ishitrenih reakcija

Ovo je istraživanje dio šireg programa rada koji znanstvenicima pomaže razumjeti probleme i izazove dizajniranja autonomnih vozila na takav način koje će krajnji korisnici moći razumjeti i sigurno koristiti. Rezultati pokazuju da spol značajno utječe na uspješnost preuzimanja. U usporedbi s muškarcima, žene su pokazale manji postotak ishitrenog preuzimanja i nešto brže vrijeme reakcije te nešto stabilniji rad s volanom. Rezultati istraživanja također upućuju da je važno da oba spola prepoznaju da mogu dobro koristiti autonomne aute 3. razine i komunicirati s njima. 

Međutim, istraživanje je naglasilo važnost rješavanja problema nejednakosti u kontekstu buduće mobilnosti. Kako bi stvorili autonomna vozila prilagođena korisniku, proizvođači i dizajneri moraju usvojiti prakse koje u potpunosti uzimaju u obzir potrebe, zahtjeve, performanse i preferencije krajnjih korisnika iz različitih demografskih skupina. 

Više prakse

Rezultati također naglašavaju da bi vozačima trebalo pružiti više praktičnog iskustva i educiranja kako bi se produbilo razumijevanje potpuno autonomnih vozila, posebno u trenutku kada je nužno da vozač ponovno preuzme ručnu kontrolu nad vozilom. 

Istraživači tvrde i da dizajn interijera potpuno autonomnih automobila također treba uzeti u obzir spolne razlike u preferencijama korisnika za različite zadatke koji nisu povezani s vožnjom. Međutim najvažniji zahtjev je da korisničko sučelje i zadaci preuzimanja budu jednostavni, te standardizirani koliko je to moguće bez obzira na model vozila.

TAGOVI