Drastično skuplja električna energija utječe na vodoprivrede

Autor: N.D. Objavljeno: 26.05.2022. 🕜 11:25 Lokacija: Zagreb

Skuplje dohvaćanje pitke vode odrazit će se na račune za kućanstva, ili otjerati tvrtke u minuse

Ako HEP ustraje na ponuđenoj cijeni električne energije za rad crpnih stanica na području cetinskog kraja, ponuđenoj kroz provedenu javnu nabavu ‘Vodovoda i odvodnje Cetinske krajine’, cijena vode koja se isporučuje kućanstvima na prostoru gradova Sinja i Trilja te općina Dicmo, Hrvace i Otok trebala bi se samo po toj osnovi povećati najmanje 100%, objavila je Slobodna Dalmacija. 

To su u ponedjeljak na konferenciji za novinare održanoj kod crpne stanice uz izvor Kosinac kazali sinjski gradonačelnik Miro Bulj i Josip Mioč, direktor ‘Vodovoda i odvodnje Cetinske krajine’. Velikim povećanjem troškova za rad vodnih crpki najviše su pogođeni vodovodi u brdsko-planinskim područjima, koja su i najnerazvijeniji krajevi u državi. Tamo se zbog konfiguracije terena voda mora crpkama tlačiti više na velike visinske razlike, pa u ravničarskim područjima troškovi struje opterećuju kubik vode nekoliko puta manje. 

Prošle godine tvrtka, u kojoj Grad Sinj ima najveći udjel od 47%, imala je trošak električne energije 2,3 milijuna kuna. Kroz javnu nabavu HEP je ponudio da će istu količinu struje u ovoj godini isporučiti za 10,4 milijuna kuna. Povećanje cijene struje za preko 4,5 puta za ‘Vodovod i odvodnju Cetinske krajine’ je nepodnošljivo i sigurno nije rast od 10% koliko navodi Vlada. Dva su rješenja za izlaz iz financijskog sunovrata naše vodoopskrbne tvrtke. Prvo je da tako enorman porast cijena struje, a ni drugi troškovi nisu imali beznačajan rast, prevalimo na naše potrošače. To sigurno nećemo napraviti”, kaže gradonačelnik Bulj. 

Skuplja voda

Josip Mioč pojašnjava da je vodovodu trošak struje do sada bio 10 do najviše 15 posto ukupnih troškova. Novom cijenom porastao bi na 50 do 60% sveukupnih troškova, te on kao direktor mora predložiti suvlasnicima i skupštini poduzeća povećanje cijena. 

"Ako HEP ostane pri svome, naša cijena kućanstvima povećala bi se sa sadašnjih 4 na najmanje 8 kuna po kubiku, a gospodarstvu sa sadašnjih 6 na 10 ili 11 kuna za istu količinu. To, naravno, nije jedino što potrošači vode plaćaju. Našoj usluzi treba pribrojiti fiksni dio cijene te naknade za korištenje voda, za zaštitu voda i za razvoj voda. Na kraju, naravno, i pripadajući PDV pa bi konačna cijena za domaćinstva bila 20-ak kuna, a za ostale korisnike puno veća” kaže Josip Mioč. 

Naš portal već je pisao o toj temi te smo naveli primjere dobre prakse iz Slavonije, gdje su neke vodoopskrbne tvrtke išle na primjenu obnovljivih izvora energije, kako bi umajile troškove. 

TAGOVI