Emisije zabranjenih freona - u porastu!

Autor: B.L. Objavljeno: 23.05.2023. 🕜 15:40 Lokacija: Karlsruhe (Njemačka)
  • Ilustracija onečišćenja zraka aerosolima (izvornik: belkos / Shutterstock, 2015.)

• onečišćenje, aerosoli, emisije
    Izvor: belkos / Shutterstock

Švicarski znanstvenici upozoravaju na porast emisija pet tvari koje su iznimno štetne za ozonski omotač

U izvješću koje su nedavno objavili znanstvenici Saveznog zavoda za ispitivanje i istraživanje materijala (EMPA) iz Dübendorfa u Švicarskoj pokazano je kako su u razdoblju 2010. - 2020. povećane emisije pet tvari koje oštećuju ozonski omotač. Radi se o pet tvari koje pripadaju fluorklorugljikovodicima (tzv. freonima), do čijih emisija u pravilu dolazi zbog propuštanja instalacija u procesima proizvodnje tvari koje služe kao njihova zamjena i koje se stoga ne smatraju štetnima za okoliš!

To je izvješće, koje je zapravo sažetak međunarodne studije, objavljeno u travnju ove godine u uglednom znanstvenom časopisu 'Nature Science'. Mjerenja udjela tih tvari u zraku provelo je više ustanova iz cijelog svijeta, a izvođena su na raznim lokacijama. Ipak, utvrđeno je da unatoč određenom povećanju emisija tih štetnih tvari u promatranom razdoblju zapravo i nije došlo do značajnijeg oštećenja ozonskog omotača. Pri istraživanjima su promatrane emisije R 13, R 112a, R 113a, R 114a i R 115, čije vrijeme zadržavanja u višim slojevima atmosfere iznosi od 52 do čak 640 godina. 

Jedan od rezultata spomenute studije stoga je i preporuka da tri tvari, R 113a, R 114a i R 115, više ne bi trebalo koristiti u proizvodnji tvari koje su njihova zamjena, a to su neke od radnih tvari koje su i dalje česte u rashladnim i klimatizacijskim sustavima kao što su R 134a i R 125, izvijestio je njemački stručni časopis 'CCI.Zeitung'. 

TAGOVI