Intenzivni radovi u riječkom toplinarstvu

Autor: B. O. Objavljeno: 22.02.2023. 🕜 08:49 Lokacija: Rijeka
  • Panorama Rijeke i Kvarnerskog zaljeva (izvornik: maparetech from Pixabay, 2023.)

• Rijeka, Primorsko-goranska županija
    Izvor: maparetech / Pixabay

Modernizacija toplana i toplovoda uz postupni prelazak na obnovljive izvore energije

Projekt 'Obnova toplinarstva grada Rijeke' kojeg provodi tvrtka Energo ulazi u fazu intenzivnih radova. Uz obnovu sedam riječkih toplana, potpisom ugovora s tvrtkom AMARC stvoreni su svi uvjeti za početak radova na distribucijskoj toplovodnoj mreži Energa čime će se obnoviti 7,9 km starih riječkih toplovoda te izgraditi 2,5 kilometara novih spojnih toplovoda.

"Cilj projekta Obnova toplinarstva grada Rijeke je povećanje energetske učinkovitosti toplinskog sustava i pouzdanosti opskrbe toplinskom energijom u gradu Rijeci ulaganjem u modernizaciju toplana i toplovoda uz postupni prelazak na obnovljive izvore energije. Taj se cilj postiže upravo navedenim povezivanjem individualnih toplinskih sustava u istočnom i zapadnom dijelu grada Rijeke u jedinstvene sustave proizvodnje, distribucije i opskrbe koji će više od 50 posto energije dobivati iz kogeneracije i obnovljivih izvora", objavljeno je na stranicama Grada Rijeke
 

Solarni toplinski kolektori

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović istaknuo je kako je riječ o velikom i opsežnom projektu, izuzetno važnom za budućnost poslovanja tvrtke Energo. "Značajni benefiti ovog projekta su ušteda energije, smanjenje gubitaka u distribucijskoj mreži te doprinos zaštiti okoliša kroz smanjenje emisije CO2, dušikovih i sumpornih oksida. Tu je i značajno unaprjeđenje učinkovitosti radi optimizacije u proizvodnji i manjih gubitaka distribucije. Također, vrlo je važno istaknuti da će unaprjeđenje toplovodne mreže u Rijeci utjecati i na račune korisnika Energa", rekao je.

Početak radova planiran je za drugu polovicu ožujka, i to na gradnji spojnog toplovoda Gornja Vežica-Vojak u ulicama Dukićeva i Tome Strižića (prvi dio trase). Radi se o najdužoj i najsloženijoj trasi ukupne dužine 1,2 km. 

Idućeg tjedna započinju intenzivni radovi na toplani Gornja Vežica. Radovi uključuju demontažu dijela postojeće opreme, ugradnju dva visokoučinkovita kogeneracijska motora ukupne snage 2,64 MW toplinske energije, odnosno 2,41 MW električne energije te frekventno upravljane distribucijske pumpe. Na krovu toplane bit će postavljeni solarni toplinski kolektori za grijanje vode Sunčevom energijom. 
 

Plinska kondenzacijska kotlovnica

Radovi na toplani s najstarijom opremom u gradskom sustavu, toplani Zamet, nalaze se pri kraju. U toplanu je ugrađena nova plinska kondenzacijska kotlovnica od 3 MW, što je označilo prelazak s loživog ulja na prirodni plin. Ugrađene su i nove frekventno upravljane distribucijske pumpe, elektro-oprema i potpuno automatizirano upravljanje uz daljinski nadzor. Nova tehnologija u toplinskom sustavu Zamet visoko je učinkovita, čista i sigurna.

Izvor: Sascha Preussner / Shutterstock

Krajem svibnja trebala bi u cijelosti biti obnovljena i potpuno automatizirana i toplana Malonji na kojoj se radi punim intenzitetom. Ova će toplana ugradnjom kogeneracijskih motora, solarnih modula, frekventno upravljanih pumpi te potpunom automatizacijom postati primarna toplana za proizvodnju toplinske energije jedinstvenog sustava Zapad koji uključuje i sustave Zamet i Krnjevo, javlja Grad Rijeka.

Obnovit će se i toplana Srdoči koja će činiti zasebni toplinski sustav za taj dio grada. 
 

Projekt D2Heat

Kako je istaknuo zamjenik direktora Energa Marko Križanec, završetkom projekta Obnova toplinarstva grada Rijeke cijela mreža će biti obnovljena, neće biti propuštanja, a sve toplane bit će visokoučinkovite i onakve kakve Europa promovira – zelene i s najmanjim mogućim udjelom emisija stakleničkih plinova. 

"Na razini Europske unije, trenutačno su na raspolaganju sredstva namijenjena ulaganju u sustave centralnog grijanja i vidimo se i dalje među korisnicima tih sredstava kako bismo nastavili s ulaganjem u naš sustav, a sve na korist građana", rekao je, dodavši kako je Energo i dio projekta D2Heat, financiranog kroz program Europske unije Life. Ovaj projekt treba potaknuti 40 milijuna eura investicija u hrvatsko toplinarstvo, a kako je Energo jedna od tvrtki zastupljenih u projektnom konzorciju, dio tog iznosa mogao bi se usmjeriti u riječku aglomeraciju.

Inače, projekt Obnova toplinarstva grada Rijeke provodi se u sklopu ITU mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja Urbane aglomeracije Rijeka, uvedenog s ciljem jačanja uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja. Ukupna vrijednost projekta je oko 14,9 milijuna eura, od čega sufinanciranje EU-a iznosi nešto više od 11 milijuna eura. Predviđeni završetak projekta je sredina 2024. godine.
 

Izvor: EM

TAGOVI