Kako stare sustave grijanja i hlađenja zamijeniti klimatski prihvatljivima?

Autor: B.L. Objavljeno: 29.06.2023. 🕜 09:33 Lokacija: Zagreb
  • Sudionici stručnog izleta u obilazak kotlovnice na biomasu u OŠ Jelenje-Dražice u sklopu projekta REPLACE koji provodi Energetski institut Hrvoje Požar (foto: BL, ožujak 2023.) 

• EIHP, kotlovi na pelete
    Izvor: B.L.

Završen je projekt REPLACE

Projekt REPLACE provođen je u razdoblju studeni 2019. - travanj 2023. i podržao je kućanstva, ali i političare i investitore u prijelazu sa starih i neučinkovitih sustava grijanja i klimatizacije na klimatski prihvatljiva rješenja. Na kraju projekta objavljena su tri izvješća: konačno i izvješće o akcijama zamjene u devet europskih regija te zaključci i preporuke.

Izvješće pod nazivom 'Održavanje topline u vrijeme krize' prikazuje rezultate projekta i suradnju s lokalnim radnim skupinama koje su pomogle u oblikovanju kampanja i okvirnih uvjeta za prijelaz na grijanje i hlađenje u devet REPLACE regija. Uz to, dan je pregled kampanja u regijama i glavnih ishoda projekta: od smanjenih emisija ugljikovog dioksida do ulaganja pokrenutih u obnovljive izvore. Daljnje teme su REPLACE alati razvijeni za podršku kućanstvima i stručnjacima kao što su REPLACE kalkulator i dva priručnika orijentirana na praksu, uspješne priče iz REPLACE regija i 12 preporuka za politiku.

Izvješće 'Pregled aktivnosti i kampanja zamjene bojlera i peći u devet pilot regija' daje detaljan uvid u kampanje provedene u osam zemalja, od Zapadne preko Srednje do Jugoistočne Europe. Sve aktivnosti služile su povećanju usvajanja sustava grijanja i klimatizacije na obnovljive izvore te povećanju svijesti o energetski učinkovitim praksama grijanja. Aktivnosti su uključivale označavanje kotlova i kuća sa 100% obnovljivim grijanjem, organiziranje općinskih informativnih centara i terenskih izleta (primjerice, takav je bio stručni obilazak kotlovnice na biomasu u Osnovnoj školi Jelenje - Dražice pokraj Rijeke u ožujku), suradnju instalatera i izvođača radova i provedbu zajedničkih akcija za promicanje klimatski prihvatljivih sustava. Uz to, aktivnosti su bile usmjerene na rješavanje pitanja financiranja i pristupačnosti i pružale su informacije na 'webinarama' i informativnim večerima.

I na kraju, u izvješću pod nazivom 'Zaključci REPLACE projekta za kreatore politika - zamjene sustava grijanja u vrijeme višestrukih kriza' iznesena su mišljenja mnogih europskih stručnjaka u području obnovljivih izvora. Razmotrena su iskustva devet različitih tržišta (od kojih su dva izvan Europske unije) i prikazane su preporuke koje iz toga proizlaze. Jasno je da se nešto mora poduzeti i da postoje zrela rješenja za dekarbonizaciju termotehnike. Istaknuto je 12 hitnih pitanja u kojima bi bilo potrebno političko djelovanje kako bi se potaknula i ubrzala tranzicija grijanja u Europi. Uz to, u izvješću su prikazane inovativne ideje koje su razvijene tijekom projekta za podršku prijelazu na klimatski prihvatljiva rješenja za grijanje i hlađenje, izvijestio je Energetski institut Hrvoje Požar.

TAGOVI