Mađarski Szeged odnedavno ima geotermalno daljinsko grijanje

Autor: N. D. Objavljeno: 17.02.2023. 🕜 09:17 Lokacija: Szeged (Mađarska)
  • Termostatski ventil (proizvođača Heimeier) na radijatoru (izvornik: Sascha Preussner / Shutterstock, 2012.)

• ventili, grijanje, termostatski ventili, sustavi grijanja, regulacija
    Izvor: Sascha Preussner / Shutterstock

Krenula je prva sezona grijanja na geoterme u najvećem takvom sustavu u EU-u izvan Islanda

Stanovnici grada Szegeda u Mađarskoj već imaju koristi od smanjenih računa za grijanje zbog geotermalnog grijanja, što je izniman primjer u blizini Hrvatske. Trenutna situacija je vrhunac rada na geotermalnoj mreži grijanja u Szegedu koji je započeo 2017. i opisan je svojedobno kao "nacrt za druge europske gradove", sa sličnim ambicijama, a takvih u Hrvatskoj ne manjka.

Reutersov članak iz prosinca 2022. donosi priču o stanovniku Szegeda Balaszu Veresu i njegovoj obitelji. U ožujku se obitelj preselila u jedan od stanova koji se opskrbljuju iz geotermalne toplinske mreže okruga. Čak i s dvostruko većim stambenim prostorom, obitelj na kraju plaća samo polovicu režijskih računa u usporedbi sa svojim starijim stanom.
 

Izvor: Pixabay

Portal Think Geoenergy izvijestio je o razvoju ambiciozne geotermalne mreže daljinskog grijanja u Szegedu još 2019. S ulaganjem od oko 67 milijuna EUR, djelomično pokrivenim iz EU fondova, projekt je imao za cilj opskrbu obnovljivom i jeftinom toplinom za više od 27 000 stanova i nadomještanje potrošnje 27 mil. m3 prirodnog plina godišnje i smanjenje emisija za 60% (oko 35.000 t).

Novije vijesti govore o postojećoj mreži koja se sastoji od 27 bunara, 16 toplinskih podstanica i 250 kilometara mreže za distribuciju topline. To je najveći geotermalni urbani projekt grijanja van Islanda i najveći nakon Reykjavika. Uz pravilno održavanje geotermalni CTS može raditi 60 do 80 godina. 

Izmjenjivači topline 

Voda od 92 do 93 stupnja Celzijusa nalazi se u bazenu oko Szegeda na dubini od oko 2000 metara. Izmjenjivači topline uz bušotine izvlače toplinu iz geotermalne vode tako da sama geotermalna voda ne cirkulira kroz cijevi distribucijske mreže.

"Cilj je zamijeniti polovicu ukupne potrošnje energije koja se temelji na fosilnim gorivima (geotermalnom)", rekao je Balazs Kobor, direktor Szegedi Tavfuto Kft, komunalne tvrtke u Szegedu. Projekt je financiran s 29 mil. EUR iz EU fondova, a prva bušenja počela su još 2012.. 

Luksuz smanjenih računa za grijanje zbog geotermalne energije još je uvijek velika rijetkost u Mađarskoj. Zemlja zadovoljava oko 80% godišnje potrošnje plina i 65% opskrbe naftom iz Rusije. Prema brojkama Međunarodne agencije za energiju (IEA), obnovljiva energija opskrbljuje 14,8% potrošnje energije u Mađarskoj, a samo 5% toga dolazi iz geotermalne energije.

Godine 2021. Mađarska se pridružila Francuskoj, Njemačkoj, Švicarskoj, Islandu, Turskoj i Nizozemskoj u ponudi sheme osiguranja koju podržava država za geotermalne projekte. Prema programu, mađarsko Ministarstvo inovacija i tehnologije pokrit će geološke rizike prvih geotermalnih bušotina, javlja Reuters

TAGOVI