Odlični rezultati njemačkih proizvođača opreme za grijanje

Autor: B.L. Objavljeno: 20.02.2024. 🕜 09:23 Lokacija: Karlsruhe (Njemačka)
  • Mačka na radijatoru (izvornik: Xseon / Shutterstock 2015.)

• grijanje, sustavi grijanja, radijatori, mačke
    Izvor: Xseon / Shutterstock

Prodaja sličnih razmjera zadnji je put ostvarena još u devedesetima

Savezno udruženje njemačkih proizvođača opreme za grijanje (BDH) predstavilo je podatke o prodaji opreme za grijanje na njemačkom tržištu u 2023. godini. Pri tome je prodano 1 308 500 izvora topline, što odgovara porastu prodaje za 34% u usporedbi s istim razdobljem 2022. godine, kada ih je prodano 980 000. Od tog broja, najviše je prodano plinskih kondenzacijskih kotlova, gotovo 800 000, a zatim slijede dizalice topline (356 000 prodanih uređaja), kotlovi na loživo ulje (oko 113 000 uređaja) i kotlovi na biomasu (oko 50 000 uređaja)

U Njemačkoj je takav rezultat na tržištu opeme za grijanje posljednji put ostvaren još devedesetih godina prošlog stoljeća. Pri tome je zanimljivo kako je u prvoj polovici godine ostvaren golemi porast potražnje za dizalicama topline, za što je jedan od razloga bila velika zabrinutost građana oko raspoloživosti plina kao energenta u budućnosti. No, u drugoj polovici godine su brojne stručne i političke rasprave o izmjenama Zakona o energiji u zgradarstvu (GEG) i budućem okviru financiranja prelaska s fosilnih goriva na obnovljive izvore izravno dovele do pada zanimanja za dizalice topline. Njihova je prodaja odmah pala, dok je istodobno značajno povećan broj projekata osuvremenjavanja sustava grijanja koji kao gorivo koriste plin ili loživo ulje.

Za razliku od stanja na tržištu izvora topline, na tržištu elemenata sustava grijanja kao što su ogrjevna tijela, površinsko grijanje ili ventilacija nije došlo do značajnijih promjena u odnosu na 2022. godinu. Kao glavni razlog za to ističe se smanjenje broja novoizgrađenih stanova u Njemačkoj. Bez obzira na to i trenutačno veliku neizvjesnost na tržištu i prilično oprezna očekivanja proizvođača za prvu polovicu ove godine, čini se da bi njemački proizvođači ipak trebali ići naprijed. "S novim GEG-om i smjernicama za financiranje koje uskoro stupaju na snagu, sada konačno postoji sigurnost planiranja za sve sudionike na tržištu, a prije svega za potrošače," naglašava izvršni direktor DBH-a Markus Staudt, objavio je njemački stručni portal 'CCI.Dialog'.

 

 

 

TAGOVI