Proizvođači imaju drugačiji prijedlog izmjena i dopuna F-Gas Regulative

Autor: B.L. Objavljeno: 24.03.2023. 🕜 14:02 Lokacija: London (Ujedinjeno Kraljevstvo)
  • Led (izvornik: somchaij / Shutterstock 2014.)

• led, hlađenje, rashladna tehnika
    Izvor: somchaij / Shutterstock
  • Kompresori ugrađeni u rashladnu opremu Frigo Plus (foto: Božo Žitnik, siječanj 2023.)

• kompresori, rashladna tehnika, hlađenje
    Izvor: Božidar Žitnik

Radi se o bitno duljim rokovima za povlačenje iz uporabe i iznimke od zabrane daljnje primjene pojedinih radnih tvari

Vodeće stručne udruge koje okupljaju proizvođače opreme za grijanje, hlađenje, ventilaciju i klimatizaciju i toplinskih izolacija iz cijele Europe pozivaju Europski parlament na zauzimanje praktičnog pristupa u predstojećem glasovanju o izmjenama i dopunama Uredbe (EU) 517/2014 o fluoriranim stakleničkim plinovima ili tzv. F-Gas Regulative. Riječ je o čak 11 stručnih udruga, između kojih su i Europsko partnerstvo za energiju i okoliš (EPEE), Europsko udruženje za dizalice topline (EHPA), Udruženje europskih proizvođača dijelova (ASERCOM), Transfrigoroute itd., koje su zajedno pripremile "nekoliko konkretnih i ambicioznih vlastitih prijedloga izmjena" F-Gas Regulative.

Ti prijedlozi obuhvaćaju mjere kojima će se ublažiti rokovi i količine za postupno smanjenje primjene postojećih fluoriranih stakleničkih plinova koji se koriste kao radne tvari u rashladnoj i klimatizacijskoj tehnici, ali ublažavanje zabrana daljnje primjene pojedinih takvih tvari.

"Kao udruga prepoznali smo potrebu ponuditi svoju stručnost i znanje iz tog područja kako bismo osigurali da ciljevi europske ugljične neutralnosti ne budu izbačeni iz tračnica dobronamjernim, ali neučinkovitim propisima," istaknuo je tom prigodom Russell Patten, glavni ravnatel EPEE-a i nastavio: "S obzirom na postupno smanjivanje primjene fluoriranih stakleničkih plinova koje je predložila Europska komisija, preporučujemo ponovno podnošenje dopune mišljenja 75. Odbora za industriju, istraživanje i energetiku (ITRE) kako bi se omogućile dovoljne količine radnih tvari za ugradnju novih dizalica topline, za održavanje postojećih zaliha opreme i za izvoz.

U toj dopuni mišljenja 75. ITRE-a spominju se manje strogi rokovi i količine za smanjivanje primjene pojedinih fluoriranih radnih tvari u prvih nekoliko godina do 2032.
 

Odredbe koje guše tržište

Spomenutih 11 udruga smatra da će postupno smanjenje primjene fluoriranih tadnih tvari koje je predložio tvrdi da će postupno smanjenje koje je predložio Odbor za okoliš Europskog parlamenta (ENVI) "onemogućiti uvođenje nove energetski učinkovite opreme koja se temelji na obnovljivim izvorima, a posebice dizalica topline."
Istodobno, prebrzo smanjivanje primjene fluoriranih radnih tvari dovest će do nedostatnih količina radnih tvari za nove dizalice topline, ovisno o mjestu postavljanja i sigurnosnim zahtjevima koji se postavljaju u pojedinoj zemlji.
Udruge također odbijaju prijedlog ENVI-ja za uvođenjem godišnjih revizija kvota za pojedine radne tvari u odnosu na potrebe proizvođača dizalica topline.

"Cijenimo to što je ENVI prepoznao rizik za postizanje ciljeva iz plana REPowerEU, ali ne vjerujemo da se to može riješiti prebacivanjem odgovornosti na Europsku komisiju koja bi procjenjivala potrebe za dizalicama topline na godišnjoj osnovi i dodavala kvote ako to bude potrebno,” tvrde okupljene udruge i naglašavaju kako proizvođačima, uključujući i one u lancu opskrbe pojedinim dijelovima, treba stabilan i pouzdan zakonodavni okvir koji će omogućiti srednjoročno i dugoročno planiranje.

"Dizalice topline kritična su komponenta plana REPowerEU, ali zahtijevaju i fluorirane i nefluorirane radne tvarim, ovisno o njihovoj vrsti, veličini, mjestu postavljanja, zahtjevima u pojedinoj zemlji i potrebama potrošača. Prijedlog EK-a ograničava primjenu fluoriranih radnih tvari do mjere koja će onemogućiti isporuku dizalica topline koje su potrebne za ispunjavanje naših ciljeva energetske sigurnosti," naglašava Patten.
"Proizvođači dizalica topline ne mogu ni započeti certificiranje novih proizvoda bez kompresora. Proizvođačima kompresora potrebno je pak 3 - 5 godina vremena da bi se do kraja na tržište pustila serija kompresora koja je potrebna," dodaje predsjednik ASERCOM-a Marco Masini i nastavlja: "Proizvođači dizalice topline provode barem jedno laboratorijsko ispitivanje i još jedno terensko ispitivanje, što znači punu zimsku sezonu za svaki model. To znači da će proći još 3 - 5 godina prije nego što bude dostupna cjelokupna linija proizvoda dizalica topline s prirodnim radnih tvarima."
 

Zabrane primjene pojedinih radnih tvari

Kada je riječ o zabranama daljnje primjene pojedinih radnih tvari, okupljene udruge predložile su izmjene koje "bolje odražavaju pojedinačnost i raznovrsnost" pojedinih tehničkih rješenja. To znači pomicanje uvođenja zabrana daljnje primjene za neke tvari tek od 2028. godine pa i kasnije.

"Analizirali smo tisuće skupova podataka i brojne prikupljena znanja o tehničkoj izvedivosti i napretku u području grijanja, hlađenja, ventilacije i klimatizacije," napominje čelnik ASERCOM-a. "Sada računamo na to da će EP koristiti te znanstveno utemeljene činjenice za donošenje odluka koje će učinkovito unaprijediti dekarbonizaciju Europe," nada se on.

Udruge također pozivaju na reviziju svih ograničenja koja se nalaze u planu EK-a, a koje bi otežale servisiranje postojeće opreme i dovele do prerane zastarjelosti i visokih troškova za brojne male tvrtke, ali i potrošače, objavio je britanski stručni portal 'Cooling Post'.
 

 

TAGOVI