A1 predstavio pametne spremnike za otpad

Autor: N.D. Objavljeno: 30.10.2020. 🕜 11:54 Lokacija: Zagreb

Pametni spremnici za otpad omogućuju velike financijske i ekološke uštede

Telekom tvrtka A1 Hrvatska, ponuditelj brojnih pametnih rješenja, na tržište nudi unutarnje i vanjske pametne spremnike za prikupljanje otpada, bazirane na tehnologiji interneta stvari (IoT), o čemu je izvijestio na interaktivnoj internetskoj konferenciji za medije. Kako kažu u tom telekomu, u ponudi su tri vrste pametnih spremnika koji su bazirani na N1 NBIoT mreži i raspolažu senzorima koji prate zapunjenost spremnika, podatke spremaju na oblak i zahvaljujući njima komunalna tvrtka može optimirati pražnjenje spremnika, odnosno rutu koju kamioni prelaze. 

Na taj način štedi se novac i smanjuju emisije štetnih plinova iz komunalnih vozila. Također, u ponudi su i spremnici sa senzorima koji čak mogu detektirati i razvrstati otpad, a svi spremnici osim većeg broja senzora imaju antivandalsku zaštitu, prešu otpada koja omogućuje smanjivanje količine otpada do deset puta. Spremnike pogoni energija Sunca jer na svom vrhu imaju fotonaponski panel te su tako energetski samodostatni. Također, valja napomenuti da je otvor spremnika bakterijski i beskontaktan. 

Po želji naručitelja

Veličine spremnika variraju ovisno o veličini samih kanti i želji naručitelja, a u A1 kažu da je početna cijena od 10.000 eura, ovisno o veličini spremnika i vrsti opreme koja se u njega ugrađuje. Spremnike je moguće i unajmiti, skupa s uslugom praćenja. Siniša Stanišić, direktor ICT prodaje i rješenja kaže d se na spremnike, koji su u potpunosti usklađeni s EU normama mogu dodati i razni telemetrijski uređaji, kao primjerice senzor za mjerenje kvalitete zraka, kao i softwarei koji omogućuju strojno učenje. Spremnici povezivost mogu ostvariti preko WiFi, GSM ili NB IoT mreže

Takvi spremnici već se primjenjuju diljem Europe. Engleski Newcastle je primjenom senzorike popunjenosti i platformom za optimalno prikupljanje otpada na 1200 kanti uštedio 50% u operativnim troškovima. Procijenili su da je to 49% manje zagađenja CO2 i ujedno imali 51% manje prigovora građana. 

Manje otpada

Lučki predio Dublina u Irskoj, uvođenjem sustava pametnih spremnika smanjio je stopu prikupljanja otpada za čak 85%, što je rezultiralo uštedom od 75% u operativnim troškovima odnosno 200 tisuća eura godišnje. Također, Irski grad Galway zamjenom klasičnih spremnika pametnima na frekventnim mjestima u samo mjesec dana smanjili su broj prikupljanja za 80% uz istovremeno 40% manje spremnika.  

A1 ima rješenja i za smart metering (pametna brojila, daljinsko očitanje) vode i plina, a gradovi za takve projekte mogu povući sredstva iz EU fondova. Ta tvrtka već surađuje s gradom Rijekom na nekim pametnim rješenjima. 

TAGOVI